Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 29-Ιαν-2020 13:18

    Οι ανακοινώσεις της Fed και τα "antivirus" των κεντρικών τραπεζών

    Οι ανακοινώσεις της Fed και τα "antivirus" των κεντρικών τραπεζών
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γ. Αγγέλη 

    Με ιδιαίτερη "αδημονία" αναμένονται οι ανακοινώσεις της Fed σήμερα το βράδυ μετά τη διήμερη συνεδρίασή της (Fomc), καθώς στις δηλώσεις του κ. Πάουελ θα αποτυπωθούν οι προθέσεις απέναντι στο νέο επικίνδυνο περιβάλλον που συνθέτουν η διεθνής οικονομική επιβράδυνση και οι συνέπειες της εξάπλωσης του "κοροναϊού”. 

    Στα προεόρτια των αποφάσεων της Fed εντάσσεται η ανακοίνωση της Fed από την πολιτεία της Φιλαδέλφεια που επιβεβαιώνει ότι ήδη εννέα πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται και επίσημα σε ύφεση. 

    Ταυτόχρονα από το διεθνές περιβάλλον μετά την "έξοδο” του κοροναϊού από την Κίνα, οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μία πτώση της καταναλωτικής δαπάνης στην Κίνα – λόγω κοροναϊού – οδηγεί σε μία πτώση του ΑΕΠ της Κίνας τουλάχιστον κατά 1,5% για το 2020, όταν ήδη τα στοιχεία για το 2019 έχουν επιβεβαιώσει την επιβράδυνση με ρυθμό ανάπτυξης το 6,1%. 

    Το ισχυρότερο στοιχείο αμφιβολίας εδράζεται στο γεγονός ότι το χαρακτηριστικό του "κοροναϊού” είναι πως για δύο εβδομάδες μετά τη μετάδοσή του σε κάποιον δεν παρουσιάζει συμπτώματα, πράγμα που καθιστά προς το παρόν αδύνατο να εκτιμηθεί με πραγματικούς όρους η διάδοσή του εντός και εκτός Κίνας. 

    Οι οικονομικές συνέπειες αυτής της "αδυναμίας” δεν είναι προς το παρόν δυνατό να εκτιμηθούν σε πραγματικούς όρους. 

    Και αυτό προβληματίζει για την έκταση που μπορούν να έχουν στο διασυνοριακό εμπόριο, τις συναλλαγές αλλά και τον τουρισμό με τα σημερινά "μη ορατά” προς το παρόν δεδομένα. 

    Με τα στοιχεία αυτά, αν και προσωρινά, αναλύσεις που έχουν αρχίσει να συζητούνται στις Κεντρικές Τράπεζες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει η ανάγκη μιας συνδυασμένης προσπάθειας ανάσχεσης των συνεπειών ειδικά στις αγορές κεφαλαίου. 

    Οι σημερινές ανακοινώσεις από την πλευρά της Fed αναμένεται να "ορίσουν” το πλαίσιο και την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν διεθνώς οι κεντρικές τράπεζες. 

    Από την πλευρά προέδρων των πολιτειακών κεντρικών τραπεζών έχουν ήδη διατυπωθεί δημοσίως "απόψεις”, οι οποίες στην πλειονότητά τους τείνουν στο να εγκαταλειφθεί η τακτική του "stop and go” που ακολουθεί ο κ. Πάουελ μέχρι σήμερα όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση στην νομισματική πολιτική της Fed. Και να δοθεί μία μεσοπρόθεσμης διάρκειας προοπτική στις αγορές... 

    Ο τομέας του τουρισμού, πάντως που θεωρείται βέβαιο ότι θα πληγεί διεθνώς απασχολεί επιτελικά στελέχη της ΤτΕ, όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2020. Πάντως σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρεται είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο – παρά τα στοιχεία που υπάρχουν από ανάλογες προβληματικές καταστάσεις στο παρελθόν – να γίνουν προς το παρόν ρεαλιστικές εκτιμήσεις καθώς οι επόμενοι 2 – 3 μήνες αναμένεται να δώσουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος και το πώς θα επηρεάσει και τα δεδομένα του τουρισμού στην Ελλάδα. Προς το παρόν όπως σημειώνεται αρμοδίως "η προτεραιότητα είναι να διασφαλισθεί η επαρκής λήψη μέτρων που θα προστατεύσουν το εγχώριο περιβάλλον από την διάχυση του "κοροναϊού...”. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ