Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιαν-2020 22:24

  Κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Πράσινων προβλέπει για την Γερμανία ο Σ. Κουρτς

  Κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Πράσινων προβλέπει για την Γερμανία ο Σ. Κουρτς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών-Πράσινων και στην Γερμανία μετά τις επόμενες εκλογές στην χώρα αυτή, προβλέπει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ηγείται από την 7η Ιανουαρίου ενός κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του με τους Πράσινους.

  "Το μοντέλο μας μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την Γερμανία, και μάλιστα θα τολμούσα να στοιχηματίσω ότι μία παρόμοια πολιτική συγκυρία δεν είναι απίθανη για την Γερμανία μετά τις επόμενες εκλογές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος κατά τη σημερινή εμφάνισή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

  Παραπέμποντας στο γεγονός, όπως είπε, ότι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες έχουν απώλειες στις εκλογές και ενισχύονται τα άκρα, σημείωσε πως το γεγονός ότι δεν λειτουργεί το μοντέλο ενός μεγάλου συνασπισμού, το απέδειξε εντυπωσιακά η Αυστρία.

  Κατά την άποψή του, τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Λαϊκού Κόμματος στην Αυστρία σημαδεύτηκαν από "στασιμότητα, ζηλοφθονία και αλληλομπλοκάρισμα", οπότε είναι σημαντικό να αναζητηθούν νέες πολιτικές συγκυρίες.

  Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς ως προς το εάν η νυν κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες καθώς, όπως παρατήρησε, υπάρχουν οι διαφορετικότερες μορφές διακυβέρνησης και ως εκ τούτου πιστεύει πως το αυστριακό μοντέλο δεν μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη.

  Πιστεύει πάντως ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο συνολικά θα γίνει "πιο πολύχρωμο", οι Πράσινοι θα αναλάβουν έναν πιο ισχυρό ρόλο, και ο ίδιος τολμά να προβλέψει ότι σε πολλές χώρες θα αντικαταστήσουν τους Σοσιαλδημοκράτες, "γιατί οι ψηφοφόροι βλέπουν τους Πράσινους ως το πιο σύγχρονο κεντροαριστερό κόμμα".

  Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο καγκελάριος τόνισε ότι υπήρξε "κατά κάποιον τρόπο μία πρόκληση", όμως το "μείγμα" που επιτεύχθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις αποτελεί "μία μεγάλη ευκαιρία" για να συνενωθούν η πολιτική οικονομικού κόμβου και η πολιτική κλίματος, αντί να βρίσκονται αντιμέτωπες.

  Η νέα κυβέρνηση, ένας συνασπισμός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, ορκίστηκε ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στις 7 Ιανουαρίου, ακριβώς 100 ημέρες από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου.

  Της νέας κυβέρνησης ηγείται -- όπως και της προηγούμενης -- ως ομοσπονδιακός καγκελάριος, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, και αυτή περιλαμβάνει συνολικά 17 μέλη, 15 υπουργούς και δύο υφυπουργούς, από τα οποία το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει, εκτός του καγκελάριου, δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι εκπροσωπούνται με τον αρχηγό τους Βέρνερ Κόγκλερ ως αντικαγκελάριο, με τρεις υπουργούς και μία υφυπουργό.

  Η νέα κυβέρνηση αποτελεί καινοτομία στην ιστορία της Αυστρίας, αφενός γιατί είναι η πρώτη με συμμετοχή ενός κόμματος οικολόγων και αφετέρου είναι επίσης η πρώτη στην οποία ο αριθμός των γυναικών-μελών της είναι μεγαλύτερος εκείνου των ανδρών, συγκεκριμένα εννέα είναι οι γυναίκες και οκτώ οι άνδρες.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ