Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιαν-2020 17:59

  Ξένο δημοσίευμα: Τα ΗΑΕ κρατούν τα κλειδιά του πολέμου στη Λιβύη

  Ξένο δημοσίευμα: Τα ΗΑΕ κρατούν τα κλειδιά του πολέμου στη Λιβύη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι ο κύριος παράγων που θα καθορίσει την τύχη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, καθώς είναι η μόνη ξένη δύναμη που δεν έχει λόγο να αποκλείσει τη σύγκρουση, δήλωσε ο αναλυτής James M. Dorsey στο Αμερικανο-εβραϊκό  Algemeiner Journal, την Πέμπτη.

  Οι προοπτικές για τη σταθερότητα της Λιβύης θα παραμείνουν αμυδρές όσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν τη στρατιωτική τους στήριξη στον στρατηγό, Χαλιφά Χαφτάρ, ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανέφερε ο Dorsey στην εφημερίδα, επικαλούμενος πρόσφατο έγγραφο του εμπειρογνώμονα της Βόρειας Αφρικής, Ben Fishman.

  Η Λιβύη έχει γίνει η κεντρική σκηνή ενός νέου πολέμου δι' αντιπροσώπων στην περιοχή, από τότε που ο υποστηριζόμενος από τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, LNA ξεκίνησε μια επίθεση τον Απρίλιο, κατά της αναγνωρισμένης από το ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη που υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, βασικούς εκφραστές της ατζέντας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Μέση Αντολή.

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι πρόσφατες προσπάθειες της προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, στοχεύουν στην "ευθυγράμμιση των αντίθετων ρωσικών και τουρκικών συμφερόντων, επιτρέποντας στα δύο μέρη να συνεργαστούν για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Λιβύης και να προστατεύσουν μια ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που ενδυναμώνει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη, που ενισχύει τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία, τουρκικούς ερασιτεχνικούς ελιγμούς στην ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε ο Dorsey.

  "Εκτός από το γεγονός ότι προσφέρουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στις δυνάμεις του Χαφτάρ, η εστίαση στα ΗΑΕ έχει νόημα, καθώς οι άλλοι ξένοι παίκτες έχουν επί του παρόντος δικούς τους λόγους να προωθήσουν την κατάπαυση πυρός", ανέφερε ο Fishman στη δημοσίευση.

  Εν τω μεταξύ, η εντατικοποίηση της συμμετοχής της στη Λιβύη, θέτει την Αίγυπτο σε κίνδυνο καθώς είναι επίσης σε αντιπαλότητα με την Αιθιοπία, για το χτίσιμο από την τελευταία, ενός γιγαντιαίου φράγματος στον Νείλο, δήλωσε ο Dorsey.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ