Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιαν-2020 15:16

  ΕΕ κατά Πολωνίας, πολωνική κυβέρνηση κατά ανωτάτου δικαστηρίου για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη

  ΕΕ κατά Πολωνίας, πολωνική κυβέρνηση κατά ανωτάτου δικαστηρίου για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι "ανησυχεί πολύ" για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία όπου το κυβερνών συντηρητικό - εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) προχώρησε σε μεταρρύθμιση των δικαστηρίων.

  "Η Επιτροπή ανησυχεί πολύ για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία, ιδιαίτερα για την τελική υιοθέτηση που νόμου που τροποποιεί την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων", ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από τη Βαρσοβία να μην προχωρήσει με το νομοθέτημα υπό τη μορφή με την οποία τελικά εγκρίθηκε.

  "Η Κομισιόν δεν θα διστάσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα εάν χρειαστεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις πιθανές περαιτέρω προσφυγές από την ΕΕ κατά του μεγαλύτερου πρώην κομμουνιστικού κράτους-μέλους της. "Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν απλά το πόσο επείγον είναι να υπάρξει δίκαιος και εποικοδομητικός διάλογος για να επιλυθούν τα εν λόγω ζητήματα".

  Σύμφωνα με την Κομισιόν, η επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα, η ανώτατη αξιωματούχος αρμόδια για το κράτος δικαίου, θα επισκεφθεί την Πολωνία την επόμενη εβδομάδα.

  Παράλληλα, η Κομισιόν ζήτησε από το Δικαστήριο της ΕΕ να αναστείλει την ισχύ του νέου νόμου που στόχο έχει να τιμωρεί τους δικαστές που τηρούν επικριτική στάση απέναντι στην δικαστική μεταρρύθμιση.

  Το πολωνικό δικαστήριο, στο οποίο κυριαρχεί το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα PiS που εδώ και καιρό διαφωνεί με την ΕΕ για το κράτος δικαίου, ψήφισε έναν νόμο που θα επιτρέπει τη λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της απόλυσης, σε βάρος των δικαστών που επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

  Μοραβιέτσκι κατά Ανωτάτου Δικαστηρίου

  Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε εξάλλου σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο ότι διακινδυνεύει "να αποσταθεροποιήσει το δικαστικό σύστημα", σχολιάζοντας χθεσινή απόφαση του σώματος.

  Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θέτει σε αμφισβήτηση ένα σημαντικό τμήμα των αμφιλεγόμενων δικαστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης της Βαρσοβίας κρίνοντας ότι οι 500 δικαστές οι οποίοι προήχθησαν στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος "δεν έχουν την εξουσιοδότηση" να συμμετέχουν στις συνθέσεις των οργάνων του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

  Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ζητεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κρίνει την εγκυρότητα αυτής της απόφασης.

  Το Συνταγματικό Δικαστήριο ελέγχεται από τους δικαστές που ορίσθηκαν βάσει των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε στο πολωνικό δικαστικό σύστημα η κυβέρνηση του υπερσυντηρητικού Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS).

  Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Πολωνός πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτή η "απαράδεκτη" απόφαση απειλεί να θέσει σε αμφισβήτηση πολλές δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από δικαστές τους οποίους αφορά η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

  Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει ως στόχο "να διαλύσει τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος" και "εισάγει ένα άνευ προηγουμένου χάος".

  Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δικαστής Μισάλ Λασκόφσκι διευκρίνισε χθες ότι η απόφαση δεν έχει αναδρομικό χαρακτήρα και δεν αφορά υποθέσεις η εκδίκαση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

  Η ετυμηγορία εφαρμόζεται ωστόσο σε όλες τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ποτέ ληφθεί από το νέο πειθαρχικό δικαστήριο του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων