Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιαν-2020 17:57

  Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με τη Ρωσία για εξορύξεις στην Κύπρο

  Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με τη Ρωσία για εξορύξεις στην Κύπρο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:58

  Η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Ria Novosti από το Νταβός, όπου πραγματοποιείται το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

  Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει ότι κατά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι πρέπει να συνεργασθούν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει μόνον τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ.

  "Για αυτόν τον λόγο σε σχέση με αυτές τις μονομερείς ενέργειες, είτε αφορούν στην εξόρυξη, είτε στην εκμετάλλευση, είτε στην ερεύνα, νομίζω ότι πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία. Επίσης, αυτό είναι το θέμα που συζήτησαν οι πρόεδροι Ερντιογάν και Πούτιν και, μελλοντικά, νομίζω ότι εδώ υπάρχει θέση και για συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη του στο Ria Novosti.

  Για την πιθανή ημερομηνία της επόμενης υπουργικής διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε:

  ''Νομίζω ότι θα λάβει χώρα την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Αλλά αναμένουμε την ανακοίνωση του Χάικο Μάας από τη Γερμανία, αφού πρώτα το συζητήσει και με τους υπόλοιπους υπουργούς που θέλουν να συμμετάσχουν στη διάσκεψη. Από τη μεριά μας έχουμε ήδη δηλώσει την υποστήριξή μας για τη πραγματοποίηση της νέας διάσκεψης''.

  Για το αν η Τουρκία θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτικών συμβούλων στη Λιβύη.

  ''Όχι. Συμφωνήσαμε όλοι από κοινού ότι, όσο διατηρείται η κατάπαυση πυρός, κανείς δεν θα στείλει επιπλέον συμβούλους ή στρατεύματα ή μισθοφόρους από γειτονικές χώρες. Όλα τα μέρη δεσμεύτηκαν πάνω σε αυτό''.

  Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ αναγνωρίζει τη Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση και κάλεσε τις ένοπλες ομάδες να την σεβαστούν. ''Όσο τηρείται η κατάπαυση πυρός, δεν θα μιλήσουμε για κυρώσεις κατά της Λιβύης ή άλλων χωρών, αλλά θα επικεντρωθούμε περισσότερο στην πολιτική διευθέτηση της κατάστασης και στον τρόπο επιτάχυνσης αυτής της διαδικασίας''.

  Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να διεξαχθεί στη Γενεύη Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 για τη Λιβύη. Ο Τσαβούσογλου μίλησε για το τι αναμένει από αυτή τη συνάντηση.

  ''Ο Χαφτάρ δεν ανέφερε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ονόματα της ομάδας του για τη συνάντηση. Αντίθετα ο Σάρατζ έδωσε εξαρχής στη δημοσιότητα τα ονόματα. Αυτό είναι κάτι που υπογράψαμε στη Μόσχα εκτός του Χαφτάρ.

  Η συνεδρίαση της στρατιωτικής επιτροπής θα είναι πολύ σημαντική και μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός, καθώς και στον καθορισμό της επαφής μεταξύ των δύο πλευρών. Σε γενικές γραμμές, η συνάντηση μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα καλό βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ του Χαφτάρ και του Σάρατζ. Η πρώτη συνάντηση ήταν σίγουρα σημαντική. Οι Λίβυοι πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται και να μην μένουν σε διαφορετικά κτίρια ή διαφορετικά δωμάτια. Πρέπει να συναντηθούν και να συνεργαστούν για μια βιώσιμη ειρήνη, εκεχειρία και μια μόνιμη πολιτική λύση''.

  Προς το παρόν, ο Τσαβούσογλου δεν βλέπει καμία ανάγκη διαμεσολάβησης στη πρώτη συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα "να τους αφήσουμε να το συζητήσουν μεταξύ τους".

  Για το ότι η ΕΕ εξετάζει την εισαγωγή νέων κυρώσεων εναντίον τουρκικών εταιρειών και ατόμων λόγω της εξερεύνησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.

  ''Υπάρχουν, για παράδειγμα, κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, πολλές χώρες της ΕΕ δεν συμμορφώνονται με αυτές τις κυρώσεις και συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν με τη Ρωσία, κάτι που είναι θετικό''.

  Ο ίδιος κάλεσε την ΕΕ "να διαδραματίσει ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο πάνω σε αυτό το ζήτημα".

  "Για λόγους αλληλεγγύης, η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίξει μόνο τα κράτη μέλη της, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να προβούν σε δηλώσεις ή αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, πρέπει να βρουν τον τρόπο επίλυσης αυτού του προβλήματος''.

  Από την αρχή, ως υποψήφια χώρα ένταξης στην ΕΕ, τους είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι με αυτές τις κυρώσεις και η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί, επειδή και οι υπόλοιπες υποψήφιες χώρες [της ΕΕ] αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν με αυτές τις δηλώσεις ή τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης''.

  Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα πρότεινε στην ΕΕ να αναλάβει το ρόλο του "έντιμου διαμεσολαβητή" μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.

  ''Η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων, όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά δυστυχώς δεν είναι ειλικρινείς και επιδεικνύουν υποκριτική συμπεριφορά. Ειδικότερα για το κυπριακό ζήτημα, ζητήσαμε από την ΕΕ και άλλους φορείς να βρουν μια λύση για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία έχουν αρνηθεί όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων.

  ''Αλλά η ΕΕ δεν έχει κάνει τίποτα για να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους. Έτσι, όσονα αφορά τις μονομερείς δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις, νομίζω ότι πρέπει να μάθουν πώς να μοιράζονται και να συνεργάζονται. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη γι 'αυτό. Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, Πούτιν και Ερντογάν, έχουν εξάλλου συζητήσει για αυτό το ζήτημα και πιστεύω πως στο μέλλον υπάρχει προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών''.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων