Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιαν-2020 17:28

  "Καμπανάκι" Μέρκελ από Νταβός: Η Λιβύη κινδυνεύει να γίνει νέα Συρία

  "Καμπανάκι" Μέρκελ από Νταβός: Η Λιβύη κινδυνεύει να γίνει νέα Συρία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη Λιβύη και εκείνης που επικρατούσε στα πρώτα στάδια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, προειδοποίησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

  Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία τα τελευταία πέντε προκειμένου να γλιτώσουν από την πολεμική σύγκρουση εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων, με πολλούς εξ αυτών να έχουν καταφύγει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση στοιχεία του 2018, 6,7 εκατομμύρια Σύροι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους την περίοδο του πολέμου.

  "Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί", είπε η κ. Μέρκελ. "Και σήμερα κοιτώντας τη Λιβύη, πρέπει να προσέξουμε πολύ ώστε μια τέτοια κατάσταση να μην επαναληφθεί".

  "Πρέπει να κινηθούμε προληπτικά, να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες προκειμένου να προλάβουμε αυτά τα τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα", πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

  "Κάναμε μια πρώτη προσπάθεια - και είναι μόνον η πρώτη - για να βρούμε μια λύση στη Λιβύη, πριν η τελευταία πέσει στην παγίδα ενός πολέμου δι' αντιπροσώπων, όπως είδαμε να συμβαίνει στη Συρία", είπε ακόμη.

  "Ας ενωθούμε όταν αυτές οι χώρες μάς ζητούν να πολεμήσουμε την τρομοκρατία στα δικά τους μέρη του κόσμου, όπως το κάναμε με την διεθνή συμμαχία κατά του ISIS στη Συρία", κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

  Να ενεργήσουμε όλοι από κοινού για το κλίμα

  H καγκελάριος Μέρκελ στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έκανε λόγο για "γιγαντιαία μετάβαση" τα επόμενα χρόνια και τόνισε ότι "οι γηραιότεροι πολίτες θα πρέπει να δείξουν κατανόηση για την ανυπομονησία των νεώτερων, την οποία θα πρέπει να αποδεχτούν θετικά και εποικοδομητικά, να κατανοήσουν ότι η νεολαία έχει έναν διαφορετικό ορίζοντα ζωής ο οποίος πηγαίνει πέραν του 2050".

  Αναφερόμενη στη κλιματική αλλαγή υπογράμμισε ότι "η τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα θα μπορούσε να είναι θέμα επιβίωσης για ολόκληρη την ήπειρο. Με τον τρέχοντα ρυθμό ο στόχος της διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου δεν θα επιτευχθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να ενεργήσει τώρα από κοινού. Κάθε χώρα πρέπει να συμβάλει σε αυτό. Ιδίως οι βιομηχανικές χώρες έχουν αυτήν την υποχρέωση. Δυστυχώς δεν είναι όλες παρούσες", όπως τόνισε, υπονοώντας τις ΗΠΑ.

  Η Γερμανίδα καγκελάριος συμπλήρωσε ότι "η Ευρώπη θέλει να γίνει έως το 2050 κλιματικά ουδέτερη. Αυτό οδηγεί σε μετασχηματισμούς ιστορικών διαστάσεων. Ο συνολικός τρόπος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ο τρόπος ζωής, όπως τον είχαν συνηθίσει οι άνθρωποι στη βιομηχανική εποχή, θα πρέπει να αλλάξει τα επόμενα 30 χρόνια. Απαιτούνται εντελώς νέες μορφές δημιουργίας αξιών".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ