Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιαν-2020 15:32

  Lagarde: Θα αναθεωρήσουμε εργαλεία, τρόπους μέτρησης, επικοινωνία

  Lagarde: Θα αναθεωρήσουμε εργαλεία, τρόπους μέτρησης, επικοινωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:59

  Μετά από πολλά χρόνια αδυναμίας εκπλήρωσης του στόχου για τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε σήμερα το  έναυσμα για την επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.

  Η επανεξέταση θα περιλαμβάνει την ποσοτική διατύπωση της σταθερότητας των τιμών, τη δέσμη εργαλείων νομισματικής πολιτικής, την οικονομική και τη νομισματική ανάλυση και τις επικοινωνιακές πρακτικές.

  "Θα αναθεωρήσουμε μια μεγάλη σειρά θεμάτων, όπως το πώς μετράμε, τι εργαλεία έχουμε και πως επικοινωνούμε την πολιτική μας", ανέφερε η Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. Για το τελευταίο ειδικότερα, επισήμανε πως "θα αλλάξουμε όλη τη στρατηγική επικοινωνίας, τη χρήση της γλώσσας".

  Άλλες παράμετροι, όπως η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η απασχόληση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, θα αποτελέσουν επίσης μέρος της επανεξέτασης. Η επανεξέταση θα βασίζεται στην ενδελεχή ανάλυση και το ανοιχτό πνεύμα, ενώ θα υπάρχει αλληλεπίδραση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

  Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020, ίσως Νοέμβριο ή Δεκέμβριο. Στο διάστημα αυτό, η διαβούλευση με ερευνητές, οικονομολόγους, ακαδημαϊκούς, εθνικές κεντρικές τράπεζες, Κοινωνία των Πολιτών και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχιστεί ανεξάρτητα για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, τη μακροοικονομική πολιτική και τις αγορές.

  Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα

  Σχολιάζοντας την έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα συνιστά απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Τα μέτρα αντιμετώπισης που προτείνει η BIS, προτείνονται ταυτόχρονα και από άλλες τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας.

  "Είναι πράγματι απειλή και κίνδυνος που δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί", είπε και τόνισε την ανάγκη να θεσπιστούν εναρμονισμένα συστήματα μέτρησης των επιπτώσεων της κλιματική αλλαγές, κοινώς αποδεκτά. 

  "Είναι ευθύνη όλων μας να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της βιοποικιλότητας", είπε η Λαγκάρντ και αποκάλυψε ότι η αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ θα προσπαθήσει να ενσωματώσει δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής (ακόμη και στο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο, αυτό της νομισματικής πολιτικής), πάντα σε ευθυγράμμιση με την αποστολή για σταθερότητα τιμών.

  Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα

  Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα έως ότου οι πληθωριστικές προσδοκίες αρχίσουν να ευθυγραμμίζονται με το επίπεδο στόχο για τον πληθωρισμό (πλησίον αλλά κάτω του 2%), σύμφωνα με την Λαγκάρντ.

  Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κάθε μήνα πάγια αξίας 20 δισ. ευρώ για όσον καιρό κρίνει απαραίτητο. Το πρόγραμμα θα τερματιστεί λίγο πριν γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

  Η κεντρική τράπεζα διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, αλλά  πρόσφατα καταγράφηκαν ενδείξεις ανάκαμψης.

  "Η πολιτική πρέπει να παραμείνει ιδιαίτερα διευκολυντική για παρατεταμένη περίοδο" επανέλαβε η Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία όποτε κρίνει κατάλληλο.

  Στους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη, η Λαγκάρντ συμπεριέλαβε τους γεωπολιτικούς παράγοντες και τον ολοένα και αυξανόμενο προστατευτισμό.

  Σχολιάζοντας την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας να επαναφέρει τα αρνητικά της επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, η Λαγκάρντ αρκέστηκε στο να σχολιάσει πως μάλλον η κίνηση ακολούθησε μετά το θετικό αποτέλεσμα που διαπίστωσαν από την περίοδο των αρνητικών επιτοκίων και ότι η σύγκριση με την ΕΚΤ δεν έχει νόημα.

  Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ σήμερα διατήρησε αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, τα επιτόκιά της αλλά και τη δέσμευσή της για αγορά ομολόγων αξίας 20 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

  Ο εμπορικός πόλεμος επηρέασε μεταποίηση και επενδύσεις

  Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, σχολιάζοντας πως περιόρισε την αβεβαιότητα. 

  Η εμπορική μάχη επηρέασε την μεταποίηση και τις επενδύσεις στην Ευρωζώνη, ενώ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα επέδειξαν οι υπηρεσίες και οι κατασκευές.

  Η ΕΚΤ, πάντως, διατηρεί την προσοχή της στραμμένη στον εμπόριο και στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, με την Λαγκάρντ να δηλώνει ελαφρώς καθησυχασμένη μετά την τελευταία συνάντηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δύο πλευρές έδειξαν αποφασιστικότητα να συνεχίσουν το διάλογο. Η ντερ Λάιεν θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο όπου αναμένονται περαιτέρω θετικές εξελίξεις.

  Να μπει στο παιχνίδι και η δημοσιονομική πολιτική

  Επαναλαμβάνοντας μια άποψη που είχε ακουστεί πολλάκις από τον προκάτοχό της, Μάριο Ντράγκι, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι αναμένει από τις κυβερνήσεις που έχουν δημοσιονομικό χώρο να παρέμβουν για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο. 

  Οι πολιτικές πρέπει να εργαστούν από κοινού για την τόνωση της αθροιστικής ζήτησης. Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα. Αλλά και η δημοσιονομική πολιτική "πρέπει να προσφέρει μια κάποια στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα", είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, λέγοντας πως δημιούργησε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη.

  Αποτελεσματικό το σύστημα two-tier

  Παρά την επιφυλακτικότητα ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου για την αποτελεσματικότητα του tiering για τα ρευστά διαθέσιμα των τραπεζών, η Λαγκάρντ ανέφερε πως λειτουργεί πολύ καλά, κάτι που συνομολογήθηκε από τα μέλη του συμβουλίου στη σημερινή συνεδρίαση. Από τον Σεπτέμβριο που τέθηκε σε εφαρμογή, το σύστημα αποδείχτηκε άμεσα αποτελεσματικό, για αυτό και δεν υπάρχει σκέψη να μεταβληθεί το όριο του πολλαπλασιαστή (6 φορές).

  Αναστασία Κυριανίδη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων