Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιαν-2020 12:55

  Λεμέρ: Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για έναν παγκόσμιο φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς

  Λεμέρ: Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για έναν παγκόσμιο φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για έναν παγκόσμιο φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς, παρά την αρχική αποτυχία να υπάρξει μια διευθέτηση με τις ΗΠΑ.

  "Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο Λεμέρ στην τηλεόραση του Reuters στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός νωρίτερα σήμερα, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι η Γαλλία είναι κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το θέμα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Κυριακή, και με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται θετικές στη συνέχεια, σε αντίθεση με τις απειλές που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ ότι θα επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές σαμπάνιας και άλλων ειδών πολυτελείας ως αντίποινα στον γαλλικό ‘ψηφιακό’ φόρο.

  Ωστόσο, το Παρίσι και η Ουάσινγκτον δεν κατάφεραν να καταλήξουν χθες στο πώς να προωθήσουν μια συμφωνία που να περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων που είναι σε ισχύ εδώ και δεκαετίες. Συμφώνησαν, ωστόσο, να παραμερίσουν τις διαφορές τους καθώς εργάζονται πάνω σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία εργάζεται εδώ και χρόνια στην εξεύρεση τρόπων για να δημιουργηθούν συνθήκες ίσου ανταγωνισμού στη φορολόγηση των εταιριών του Διαδικτύου, αλλά αυτές οι προσπάθειες τώρα επιταχύνονται προκειμένου να διαφανεί εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως τον Δεκέμβριο.

  Μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τον Λεμέρ, ο Γκουρία δήλωσε ότι ελπίζει έως τον Ιούλιο να έχει σχεδιαστεί ένα πλαίσιο που θα αφορά πάνω από 130 χώρες. "Δεν έχουμε Σχέδιο Β – απλά πρέπει να το ολοκληρώσουμε", δήλωσε.

  Ο Λεμέρ έχει φέρει τη Γαλλία στο επίκεντρο της συζήτησης για τη φορολόγηση των κολοσσών του Διαδικτύου, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Βρετανία, ήδη προωθούν ή επιβάλλουν τα δικά τους εθνικά καθεστώτα ‘ψηφιακού φόρου’.

  "Θα ήταν πολύ καλύτερο να έχουμε ένα διεθνές πλαίσιο για όλους", δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος θα καταλήξει σε μια κακοφωνία εθνικών συστημάτων που απλά θα επιτείνουν το πρόβλημα.

  "Άρα πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι διαφορετικό και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια του 2020, με το χτίσουμε πάνω στην εξαιρετικά καλή δουλειά που γίνεται (στον ΟΟΣΑ)".

  Ο υφιστάμενος γαλλικός ‘ψηφιακός’ φόρος αφορά τον κύκλο εργασιών. Ωστόσο ο Λεμέρ παραδέχθηκε ότι δεν είναι ο καλύτερος από οικονομικής άποψης, λέγοντας ότι το σχέδιο του ΟΟΣΑ για φορολόγηση των κερδών είναι πιο λογικό.

  Θα υπάρξουν εντατικές συζητήσεις για το ύψος των κερδών που θα φορολογούνται και πώς ο φόρος αυτός θα εισπράττεται. "Τα πάντα είναι στο τραπέζι", δήλωσε ο Λεμέρ. "Απλά πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να αποφύγουμε ένα παραθυράκι στο διεθνές σύστημα φορολόγησης ή να έχουμε πολλές εθνικές λύσεις που θα είναι επιζήμιες για όλους εμάς".

  "Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε με ένα σύστημα φορολόγησης, στο οποίο οι πλουσιότερες εταιρίες, αυτές που έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη, πληρώνουν το χαμηλότερο φόρο".

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ