Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιαν-2020 14:52

  ΕΚΤ: Διατηρούνται οι ανησυχίες μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων για τα αρνητικά επιτόκια

  ΕΚΤ: Διατηρούνται οι ανησυχίες μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων για τα αρνητικά επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησαν στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

  Ορισμένοι αξιωματούχοι "υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρχει προσοχή για ενδεχόμενες παρενέργειες των υφιστάμενων μέτρων νομισματικής πολιτικής", επισημαίνεται στα πρακτικά.

  Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά τον αντίκτυπο [της νομισματικής πολιτικής] στις τράπεζες και στις αγορές "και ειδικότερα στα χρηματιστήρια, την αγορά κατοικίας και των εμπορικών ακινήτων".

  Επίσης "εκφράστηκε ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στα νοικοκυριά της Ευρωζώνης. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση στις αποταμιεύσεις και την κατανάλωση", ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

  Σε γενικές γραμμές πάντως το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι "η μείωση του κόστους του δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζει να προσφέρει στήριξη στην κατανάλωση και τις επενδύσεις".

  Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση του στις 12 Δεκεμβρίου διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ