Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιαν-2020 13:11

  Τουρκία: Στο 11,25% το βασικό επιτόκιο από το 12%

  Τουρκία: Στο 11,25% το βασικό επιτόκιο από το 12%
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τουρκική κεντρική τράπεζα επέλεξε μια μικρότερη μείωση των επιτοκίων στη σημερινή της συνεδρίαση, από τη στιγμή που εισήλθε στον κύκλο χαλάρωσης με νέο διοικητή, καθώς εξισορροπεί τις απαιτήσεις για περαιτέρω μειώσεις από τον πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan με τον κίνδυνο αντίδρασης της αγοράς.

  Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 11,25% από το 12% στην πρώτη προγραμματισμένη συνεδρίαση του έτους.

  Η λίρα ενισχύθηκε μετά από την απόφαση και διαμορφωνόταν 0,2% υψηλότερα στις 5,8656 έναντι του δολαρίου.

  "Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές του πληθωρισμού, η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε μια μέτρια μείωση των επιτοκίων", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

  "Σε αυτό το σημείο, η τρέχουσα νομισματική πολιτική στάση παραμένει σύμφωνη με την προβλεπόμενη πορεία μείωσης του πληθωρισμού", πρόσθεσε.

  Παρά την πρωτοφανή κλίμακα χαλάρωσης υπό τον Murat Uysal, ο νέος διοικητής δεν έχει πείσει τους επενδυτές να στραφούν στην Τουρκία, ενώ κερδίζει τα εύσημα από τον Erdogan, ο οποίος θέλει χαμηλότερα επιτόκια για να τονώσει την οικονομία.

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας πιστεύει ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν αντί να αποτρέπουν τον πληθωρισμό. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο πιστεύουν ότι ισχύει το αντίθετο.

  Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση, το εύρος αυτής ποικίλει αρκετά. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση κατά 75 μονάδες βάσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων