Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιαν-2020 10:35

  Τον Ιανουάριο η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν

  Τον Ιανουάριο η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αρμόδιοι υπουργοί από την Αίγυπτο την Αιθιοπία και το Σουδάν συμφώνησαν χθες να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον αργότερα μέσα στον μήνα, για να ολοκληρώσουν μία συμφωνία για ένα γιγαντιαίο υδροηλεκτρικό φράγμα στο ποταμό Γαλάζιο Νείλο.

  Η κατασκευή του φράγματος έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ του Καΐρου και της Αντίς Αμπέμπα.

  Οι υπουργοί συναντήθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα μέσα στην εβδομάδα και συμφώνησαν την πλήρωση με νερό του μεγάλου φράγματος της Αιθιοπίας (Grand Ethiopian Renaissance Dam -GERD). Η κατασκευή του φράγματος κόστισε 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η πλήρωση των υδάτων θα γίνει σε στάδια, την περίοδο της ξηρασίας και αφού ληφθούν υπόψη ενδεχόμενες επιπτώσεις στους ταμιευτήρες υδάτων που βρίσκονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σε κοινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

  Η αρχική πλήρωση υδάτων του φράγματος έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τον Ιούλιο με στόχο το νερό να φτάσει στα 595 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά και να επιτευχθεί αρχική παραγωγή ενέργειας, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της ξηρασίας στην Αίγυπτο και το Σουδάν.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ