Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιαν-2020 14:00

  Ο Πούτιν πρότεινε δημοψήφισμα για ενίσχυση του κοινοβουλίου έναντι του προέδρου της Ρωσίας

  Ο Πούτιν πρότεινε δημοψήφισμα για ενίσχυση του κοινοβουλίου έναντι του προέδρου της Ρωσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την Τετάρτη να δοθεί στο κοινοβούλιο της χώρας η εξουσία να επιλέγει τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, καθώς και όσους θα υπηρετούν σε υπουργικές θέσεις, μια σημαντική αλλαγή στο ρωσικό σύνταγμα που ενδεχομένως να αποτελεί "τροχιοδεικτική βολή" για το μέλλον του ίδιου, μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας του.

  Πολλοί εκ των επικριτών του τον έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό ότι σχεδιάζει να παραμείνει με διαφορετική ιδιότητα στην εξουσία της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας του κόσμου μετά την λήξη της δεύτερης συναπτής προεδρικής του θητείας (και τέταρτης συνολικά). Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους παραμένει δημοφιλής σε πολλούς Ρώσους οι οποίοι τον βλέπουν ως πηγή σταθερότητας για τη χώρα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι βρίσκεται στην εξουσία εδώ και υπερβολικά πολύ καιρό.

  Στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, Κρατικής Δούμας και Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι οι αλλαγές που προτείνει στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας - δηλαδή η αύξηση των αρμοδιοτήτων του κοινοβούλιο και του πρωθυπουργού  με παράλληλα μείωση εκείνων του προέδρου - είναι τόσο σοβαρές ώστε ο ίδιος ήθελε να διεξαχθεί δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο για να  εγκριθούν.

  Στην εξουσία είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός από το 1999, ο 67χρονος Βλ. Πούτιν κανονικά θα πρέπει να αποχωρήσει από το ύπατο αξίωμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2024.

  Σύμφωνα με το σημερινό σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει σε οποιονδήποτε να υπηρετεί περισσότερους από δύο διαδοχικούς προεδρικούς όρους, ο Πούτιν αποκλείεται αμέσως να τρέξει ξανά.

  Ωστόσο, οι επικριτές πρότειναν να εξετάσει διάφορες επιλογές για να παραμείνει στο τιμόνι, μεταξύ άλλων με τη μετατόπιση της εξουσίας στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια να αναλάβει έναν ενισχυμένο ρόλο πρωθυπουργού μετά την παρέλευση του 2024.

  Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα επιθυμούσε να δοθεί η δυνατότητα στην Κρατική Δούμα, κάτω σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου, να εγκρίνει ή να απορρίπτει τους υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

  Ο νέος πρωθυπουργός θα παρουσιάζει στη συνέχεια στο κοινοβούλιο τους υποψηφίους για τις θέσεις των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και των υπουργών, με τα πρόσωπα να χρειάζονται επίσης κοινοβουλευτική έγκριση.

  "Ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει (σ.σ. τα εγκεκριμένα από τη Δούμα πρόσωπα) σε αυτές τις θέσεις", δήλωσε ο Πούτιν. "Δεν θα του επιτρέπεται να απορρίψει τους υποψηφίους που θα έχει εγκρίνει το κοινοβούλιο".

  Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι στην Ρωσία το πολίτευμα θα πρέπει να παραμείνει προεδροκεντρικό.

  "Η Ρωσία πρέπει να παραμείνει μία ισχυρή προεδρική δημοκρατία, για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος, φυσικά, θα διατηρήσει το δικαίωμα να ορίζει τις αποστολές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης", προειδοποίησε ο Πούτιν.

  Έτσι, ο πρόεδρος θα διατηρήσει το δικαίωμα παύσης των μελών της κυβέρνηση, θα διορίζει τους επικεφαλής όλων των δομών ασφαλείας και θα μπορεί να απολύει τους προέδρους του Ανωτάτου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

  Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της τροποποίησης του άρθρου του Συντάγματος που περιορίζει τον αριθμό των προεδρικών θητειών σε "δύο διαδοχικές θητείες".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ