Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιαν-2020 10:16

  Ο άνθρακας πυροδοτεί την οργή των Αυστραλών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Οι πολιτικοί στην Αυστραλία δέχονται έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τις πυρκαγιές και την προστασία του περιβάλλοντος. Φαίνεται να ρίχνουν το βάρος στο χρήμα. Τι ακριβώς συμβαίνει;

  Επί τρεις δεκαετίες ο άνθρακας πυροδοτούσε την οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο έκανε εφικτή και την πολύ γρήγορη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Γεγονός που οδήγησε στην εκπομπή πολύ βλαβερών ρύπων για το περιβάλλον. Τώρα, με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές, φαίνεται σαν η Αυστραλία να πληρώνει το τίμημα για αυτή την επιβλαβή για τη φύση πολιτική της.

  Οι πυρκαγιές παράγουν ακόμα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα: 370 εκατομμύρια τόνοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοπέρνικος της ΕΕ για την παρακολούθηση της Γης. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στα δυο τρίτα των ετήσιων εκπομπών ρύπων της Αυστραλίας.

  Όπως φαίνεται όμως μέχρι τώρα, αυτό δεν αρκεί για να κινητοποιηθούν οι πολιτικοί. O πρώην πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν δήλωσε πως διεθνείς όμιλοι ορυχείων, όπως εοι Glencore, Rio Tinto ή BHP μηχανεύονται τρόπους για να βάλουν εμπόδια σε ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος. Βουλευτές δέχονται πιέσεις από λομπίστες και επηρεάζονται από τον όμιλο των ΜΜΕ του Μέρντοχ.

  Ο υπόλοιπος κόσμος αποχαιρετά σιγά – σιγά τα ορυκτά καύσιμα και στρέφεται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η Αυστραλία όμως δεν φαίνεται να θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Ακτιβιστές που μάχονται για την προστασία του κλίματος ζητούν από τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον να παραιτηθεί και του επιρρίπτουν ότι δεν έκανε αρκετά για να εμποδίσει τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έπληξε ποτέ την Αυστραλία.

  Αφανισμός των ζώων

  Εν τω μεταξύ και στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα έχει ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών για την ανάμειξη της Siemens σε ορυχείο στην Αυστραλία. Το οικολογικό κίνημα "Παρασκευές για το Μέλλον" κάλεσε σε 11 πόλεις της Γερμανίας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της Siemens. Ο επικεφαλής της εταιρείας Τζόου Κέζερ ανακοίνωσε προηγουμένως την απόφαση της Siemens να παραδώσει σύστημα σηματοδότησης για τη μεταφορά κάρβουνου από ανθρακωρυχείο της Αυστραλίας, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

  Ο Πέτερ Χάρμερ, επικεφαλής της ασφαλιστικής εταιρείας iag, δήλωσε ότι θεωρεί απολύτως απαραίτητο η χώρα να αναγνωρίσει την αλλαγή του κλίματος και να πράξει ανάλογα. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές θα κοστίσουν περίπου το 1% του ΑΕΠ της χώρας. Ο οίκος αξιολόγησης Moody´s θεωρεί ότι το ύψος των ζημιών θα ξεπεράσει τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν προκαλέσει οι πυρκαγιές του 2009.

  Μια ακόμα δραματική διάσταση των πυρκαγιών στην Αυστραλία είναι ο αφανισμός των ζώων και ο τουρισμός. Ο τουρισμός αποτελεί το 3% περίπου του ΑΕΠ της χώρας. Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται την Αυστραλία για να δουν από κοντά κοάλα και καγκουρό. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, ήδη ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν αφανιστεί. Το μέγεθος της καταστροφής των πυρκαγιών στην Αυστραλία δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί πλήρως. Είναι βέβαιο όμως πως είναι τεράστιο και αφορά πάρα πολλούς τομείς. 

  Μπεν Φατζούλιν

  Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ