Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιαν-2020 23:25

  Δυσφορία στο Μαρόκο για τη "χασούρα" από την ασύμφορη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία

  Δυσφορία στο Μαρόκο για τη "χασούρα" από την ασύμφορη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο υπουργός Βιομηχανίας του Μαρόκου, Μουλάι Χαφίντ Ελαλάμι, ανανέωσε τις ανησυχίες του για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) του βασιλείου με την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας συνόδου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Δευτέρα, ο Ελαλάμι μίλησε για τις αρνητικές πτυχές της FTA, υποστηρίζοντας ότι το Μαρόκο χάνει 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως, λόγω της εμπορικής του συμφωνίας με την Τουρκία.

  "Είναι αδύνατο να τους χτυπήσουμε", είπε.

  Το Μαρόκο έχει περίπου 56 συμφωνίες FTA με διεθνείς χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

  Ο Ελαλάμι αναγνώρισε ότι τέτοιες συμφωνίες έχουν θετικές επιπτώσεις σε ορισμένους τομείς.

  "Δεν πρέπει να πούμε ότι όλες οι συμφωνίες είναι αρνητικές", υποστήριξε ο  Ελαλάμι. "Ορισμένες από τις συμφωνίες απέδωσαν θετικά αποτελέσματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη".

  Ανταλλάσσοντας στατιστικά στοιχεία με άλλους βουλευτές, ο Ελαλάμι σημείωσε ότι οι εξαγωγές του Μαρόκου αυξήθηκαν κατά 16% στις ΗΠΑ και κατά 12% στα ΗΑΕ.  

  Ωστόσο, οι εξαγωγές του Μαρόκου προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 3,5% και ανήλθαν σε μόλις 690 εκατομμύρια δολάρια. Οι τουρκικές εξαγωγές προς το Μαρόκο ανήλθαν σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ανέφερε το πρακτορείο Anadolu.

  Οι τουρκικές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο Μαρόκο προκάλεσαν στασιμότητα στην κλωστοϋφαντουργία του Μαρόκου, δήλωσε ο Ελαλάμι, σημειώνοντας την έλλειψη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. 

  "Σήμερα έχουμε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, επομένως θα επανεξετάσουμε ορισμένες συμφωνίες, αλλά όχι όλες. Είτε θα φτάσουμε σε λύση είτε τελειώνουμε τη συμφωνία", είπε.

  Η δήλωση έρχεται μετά την ανακοίνωση της αφρικανικής περιοδείας, του Τούρκου Υπουργού Εμπορίου, Ρουχσάρ Πεκτζάν. Ο υπουργός πρόκειται να επισκεφθεί το Μαρόκο στις 15 Ιανουαρίου, μαζί με μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από Τούρκους αξιωματούχους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων