Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Ιαν-2020 21:48

  Αυστρία: Για πρώτη φορά σε 35 χρόνια οι Πράσινοι εμφανίζονται ως δεύτερη πολιτική δύναμη

  Αυστρία: Για πρώτη φορά σε 35 χρόνια οι Πράσινοι εμφανίζονται ως δεύτερη πολιτική δύναμη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για πρώτη φορά στην τριανταπεντάχρονη ιστορία τους οι Πράσινοι, οι οποίοι από την περασμένη εβδομάδα συμμετέχουν με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία, εμφανίζονται ως δεύτερο σε δύναμη κόμμα, σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο τεύχος του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil το οποίο κυκλοφορεί αύριο, Δευτέρα.

  Ως δεύτερο κόμμα, οι Πράσινοι βρίσκονται για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση μπροστά από τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι, ως πρώτο κόμμα, κυβερνούσαν στην Αυστρία από το 1970 μέχρι τον Δεκέμβριο 2017, με εξαίρεση την περίοδο 2000-2006 (σ.σ. αρχικά με αυτοδύναμες κυβερνήσεις και με απόλυτες πλειοψηφίες πάνω από 50%, κατά την εποχή του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι, μεταξύ 1970 και 1983).

  Στη δημοσκόπηση του Profil, το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται με μεγάλη απόσταση στην πρώτη θέση και με ποσοστό 38% έναντι του 37% που είχε αποσπάσει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

  Στη δεύτερη θέση είναι οι Πράσινοι με βελτιωμένο το ποσοστό τους στο 17% σε σχέση με το 14% στις εκλογές, ενώ τρίτο ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με ποσοστό 16% (21% στις εκλογές), με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων να είναι τέταρτο με αμετάβλητο ένα 16%, το ποσοστό που είχε πάρει και στις εκλογές.

  Μία προηγούμενη δημοσκόπηση στην εφημερίδα Oesterreich, διαπίστωνε την περασμένη Παρασκευή, τους ίδιους συσχετισμούς δυνάμεων γενικότερα, φέροντας όμως Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες να ισοψηφούν στην δεύτερη (τρίτη) θέση και με ποσοστό 17%.

  Στο ερώτημα της υποτιθέμενης απευθείας εκλογής καγκελάριου της χώρας, αναμφισβήτητος στην πρώτη θέση -- και με τεράστια απόσταση από τους υπόλοιπους - βρίσκεται στην δημοσκόπηση του Profil ο νυν καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με ποσοστό 39% και δεύτερο τον αρχηγό των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ (ποσοστό 12%).

  Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο αρχηγός των Πράσινων και νυν αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ (10%), και μόνον στην τέταρτη θέση εμφανίζεται, με μόλις ένα 8%, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.

  Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, και σε σχέση με τις επιτακτικές πολιτικές προτεραιότητες των Αυστριακών, η "φορολογική ελάφρυνση" βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ποσοστό 36%, με δεύτερη και ποσοστό 28% την προστασία του κλίματος, ενώ ακολουθεί η περιοριστική πολιτική μετανάστευσης σε ποσοστό 16% των ερωτηθέντων, με τη διαφάνεια και τον έλεγχο να εμφανίζονται ως τα πλέον σημαντικά για ένα ποσοστό 9%.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ