Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 20:04

  Η "κρυφή τζιχάντ" του Ερντογάν στην Ιερουσαλήμ

  Η "κρυφή τζιχάντ" του Ερντογάν στην Ιερουσαλήμ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προωθεί την ατζέντα του χωρίς να σταματά πουθενά, προσπαθώντας να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στο Ισλάμ, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ιερουσαλήμ, όπως έγραψε η εφημερίδα Israel Hayom.

  Ο Ερντογάν προωθεί το dawa ή αλλιώς τον Ισλαμικό σκοπό, γνωστό και ως "κρυφή τζιχάντ", το οποίο είναι εξ ορισμού δραστηριότητα που επικεντρώνεται στη φιλανθρωπία, την εκπαίδευση και την κοινωνική βοήθεια, σε μια προσπάθεια να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στο Ισλάμ.

  "Βοηθούν τον αραβικό πληθυσμό με θρησκευτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά θέματα και θέματα κοινότητας, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Τουρκίας στο Ισραήλ, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ιερουσαλήμ", ανέφερε η εφημερίδα.

  Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει επικίνδυνα από τότε που ο Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός το 2003. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει υποστηρίξει τους Παλαιστινίους, στον αγώνα τους για απόκρουση των επεκτατικών ενεργειών του Ισραήλ και δημιουργία κράτους και δεν χάνει ευκαιρία να επικρίνει το Ισραήλ. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον Δεκέμβριο του 2017, προκάλεσε διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

  Οι τουρκικές ΜΚΟ διοχετεύουν χρήματα για την αποκατάσταση κτηρίων, ιδιαίτερα των ισλαμικών μνημείων, στην Ιερουσαλήμ, καθώς και στις πόλεις Jaffa και Haifa, δήλωσε η εφημερίδα Israel Hayom.

  Στις 2 Ιανουαρίου, η Τουρκία έδωσε αντίγραφο οθωμανικού αρχειακού υλικού στην Παλαιστινιακή Αρχή, για να βοηθήσει τους Παλαιστινίους να αντιταχθούν νόμιμα στις αξιώσεις του Ισραήλ. Η κίνηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Ερντογάν να διαδώσει την οθωμανική κληρονομιά μέσω αρκετών τουρκικών ιδρυμάτων στο Ισραήλ, ανέφερε η εφημερίδα.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ