Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 11:41

  Knot (ΕΚΤ): Ένα hard Brexit στο τέλος του έτους μπορεί να είναι το ίδιο καταστροφικό με ένα άτακτο Brexit

  Knot (ΕΚΤ): Ένα hard Brexit στο τέλος του έτους μπορεί να είναι το ίδιο καταστροφικό με ένα άτακτο Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένα hard Brexit στο τέλος του 2020 παραμένει μια πιθανότητα και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το διεθνές εμπόριο, τόσο όσο θα συνέβαινε εάν η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Klaas Knot.

  Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου και οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν μια νέα εμπορική σχέση, μέχρι το τέλος του έτους –μια σχετικά σύντομη περίοδο δεδομένης της πολυπλοκότητας των συζητήσεων.

  "Σε οικονομικούς όρους, ίσως είναι μικρές οι διαφορές μεταξύ ενός Brexit χωρίς συμφωνία που θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί στις 31 Ιανουαρίου, και ενός hard Brexit που θα μπορούσε να έλθει στο τέλος του 2020", ανέφερε ο Knot, επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, σε συνέδριο.

  "Αυτό θα συνέβαινε εάν η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσουν εγκαίρως μια εμπορική σχέση. Και εάν δεν υπάρχει αμοιβαία συναίνεση για την παράταση της μεταβατικής περιόδου πέρα από το 2020", πρόσθεσε ο Knot.

  Ο ίδιος υποστήριξε ότι το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να μειωθεί κατά μέσο όρο 20% στο διάστημα μετά από ένα άτακτο (χωρίς συμφωνία) Brexit και επισήμανε πως ακόμη και εάν συμφωνηθεί μια εμπορική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, δεν είναι σαφές εάν θα κάλυπτε τον τεράστιο κλάδο των υπηρεσιών.

  "Στην πράξη, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο πολύ είναι διατεθειμένο το Ηνωμένο Βασίλειο να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία της ΕΕ μετά από το Brexit. Νομίζω πως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για αυτό, για παράδειγμα σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες", σημείωσε ο Knot.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ