Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 16:10

  Ισπανία: Ο Σάντσεθ εξασφάλισε την πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

  Ισπανία: Ο Σάντσεθ εξασφάλισε την πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ισπανός σοσιαλιστής ηγέτης, Πέδρο Σάντσεθ, εξασφάλισε την κοινοβουλευτική στήριξη, σε μια οριακή πλειοψηφία την Τρίτη, για να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού, βάζοντας τέλος σε ένα πολιτικό αδιέξοδο διαρκείας, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Μετά από σχεδόν ένα χρόνο υπηρεσιακών κυβερνήσεων, ο Σάντσεθ κέρδισε την απλή πλειοψηφία που χρειάστηκε με δύο ψήφους διαφορά με την υποστήριξη από τα μικρότερα περιφερειακά κόμματα.

  Ο Σάντσεθ και ο σύμμαχός του στην κυβέρνηση συνασπισμού Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Unidas Podemos, δήλωσαν ότι θα πιέσουν για αυξήσεις φορολογίας σε άτομα με υψηλά εισοδήματα καθώς και εταιρείες και θα ανατρέψουν τις εργατικές μεταρρυθμίσεις που ψήφισε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

  Ωστόσο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση συνασπισμού ενδεχομένως δυσκολευτεί να περάσει κάποιες νομοθεσίες και θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με άλλα κόμματα ανά περίπτωση.

  Ο Σάντσεθ, συγκεκριμένα, κέρδισε τη στήριξη των 167 από τους 350 βουλευτές του κοινοβουλίου, ενώ 165 ψήφισαν κατά καθώς 18 απείχαν. Σημειώνεται, πως οι Σοσιαλιστές και οι Podemos κατέχουν μαζί μόνο τις 155 από τις 350 θέσεις στο κοινοβούλιο.

  Το σοσιαλιστικό κόμμα του Σάντσεθ, το οποίο ήρθε πρώτο στις δύο μη καταληκτικές εθνικές εκλογές το 2019, απέτυχε μέχρι την Τρίτη να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου, σχηματίζοντας εν τω μεταξύ μια προσωρινή κυβέρνηση η οποία δεν είχε πολλά περιθώρια να προωθήσει τις πολιτικές της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ