Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιαν-2020 12:46

  Μείωση για τις τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

  Μείωση για τις τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης, μειώθηκαν τον Νοέμβριο για τέταρτο συνεχή μήνα, αλλά η πτώση τους ήταν βραδύτερη από ό,τι τον Οκτώβριο και μικρότερη από την αναμενόμενη, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, τη Δευτέρα.

  Η Eurostat ανέφερε ότι οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,4% τον Νοέμβριο, μετά από πτώση κατά 1,9% τον Οκτώβριο.

  Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters, είχαν προβλέψει πτώση 1,5% τον Νοέμβριο.

  Η επιβράδυνση του αποπληθωρισμού της βιομηχανίας προκλήθηκε κυρίως από μια λιγότερο έντονη πτώση των τιμών της ενέργειας, η οποία μειώθηκε κατά 6,1% το Νοέμβριο μετά από πτώση 7,7% τον Οκτώβριο.

  Χωρίς αυτή τη μεταβλητή συνιστώσα, οι τιμές των βιομηχανικών παραγωγών αυξήθηκαν 0,3% το Νοέμβριο, με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον Οκτώβριο.

  Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τα είδη ένδυσης, αυξήθηκαν κατά 1,7% σε ετήσια βάση. Τα ανθεκτικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τα ψυγεία ή τα αυτοκίνητα, σημείωσαν πληθωρισμό 1,6% στις τιμές παραγωγού.

  Οι συνολικές τιμές του κλάδου αυξήθηκαν κατά 0,2% το Νοέμβριο μετά την υποχώρηση τον Οκτώβριο.

  Οι τιμές παραγωγού σηματοδοτούν την πληθωριστική πίεση στις αρχές του αγωγού επειδή, εκτός εάν απορροφηθούν από μεσάζοντες και λιανοπωλητές, οι μεταβολές μεταδίδονται στον τελικό καταναλωτή, επηρεάζοντας τον γενικό πληθωρισμό.

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να διατηρήσει τον πληθωρισμό των καταναλωτών κάτω, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα, αλλά αγωνίστηκε να επιταχύνει την αύξηση των τιμών για χρόνια, παρά τα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων στην αγορά.

  Ο συνολικός πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ επιταχύνθηκε στο 1,0% το Νοέμβριο και οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι θα αυξηθούν περαιτέρω στο 1,3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Η Eurostat θα δημοσιεύσει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της για τον Δεκέμβριο την Τρίτη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ