Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Ιαν-2020 15:09

  Γιατί το πετρέλαιο θα μπορούσε να αγγίξει και τα 80 δολάρια το βαρέλι

  Γιατί το πετρέλαιο θα μπορούσε να αγγίξει και τα 80 δολάρια το βαρέλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Είναι πάντα χρήσιμο να έχουμε μια αίσθηση της ιστορίας της Μέσης Ανατολής, καθώς οι αγορές βρίσκονται σε αναταραχή μετά από τις ειδήσεις της αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός εξέχοντα Ιρανού στρατηγού στη Βαγδάτη.

  Επομένως, ας πάμε πίσω στον Σεπτέμβριο, όταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση με drone στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, μείωσε την παραγωγή της χώρας στο μισό.

  Τα futures του αργού πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 8 δολάρια το βαρέλι, στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο που έχει καταγραφεί, και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.

  Μέσα σε λίγες ημέρες ωστόσο, αυτά τα κέρδη εξανεμίστηκαν και οι επενδυτές πίστεψαν ότι η κατάσταση είναι ασφαλής, σε σημείο που η Saudi Aramco ένα χρόνο μετά προχώρησε σε δημόσια εγγραφή.

  Και καθώς στο twitter κάνουν ήδη την εμφάνισή τους trends όπως "Παγκόσμιος Πόλεμος ΙΙΙ", θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί, χωρίς να είναι απαραίτητα αυτή η τύχη της σύγκρουσης. Οι εντάσεις μπορεί να αποκλιμακωθούν από εδώ και πιο πέρα.

  Ο Henry Rome, αναλυτής του Eurasia Group, περιμένει από το Ιράν να προχωρήσει σε αντίποινα για τη δολοφονία του Qassem Soleimani, αλλά δεν χαρακτήρισε το θάνατό του ως τον επόμενο Franz Ferdinand.

  "Αναμένουμε ήπιες συγκρούσεις, χαμηλού επιπέδου, οι οποίες θα διατηρηθούν για τουλάχιστον ένα μήνα, και πιθανότατα θα περιοριστούν στο Ιράκ. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν παραστρατιωτικοί θα επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις και κάποιοι Αμερικανοί στρατιώτες θα χάσουν τη ζωή τους και οι Αμερικανοί θα απαντήσουν με επιθέσεις εντός του Ιράκ", αναφέρει σε σημείωμά του προς τους πελάτες.

  "Το Ιράν επίσης θα ξεκινήσει εκ νέου την παρενόχληση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο και πιθανώς θα ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις για να διακόψει προσωρινά τη ναυτιλία", προσθέτει.

  Άλλο ένα ρίσκο είναι μια "ασύμμετρη" απάντηση –ένας ευφημισμός για την τρομοκρατία- όπως η επίθεση το 1992 σε ένα κέντρο εβραϊκής κοινότητας στην Αργεντινή.

  Αλλά ο Rome δεν αναμένει ότι θα προκληθεί ένας πλήρως ανοιχτός πόλεμος, επισημαίνοντας τον "υγιή σεβασμό" για την αμερικανική ισχύ και την αποστροφή του προέδρου Trump για πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

  Προσθέτει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν "να φτάσουν και τα 80 δολάρια το βαρέλι" εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί στα πετρελαϊκά πεδία του Νότιου Ιράκ ή εάν ενταθούν οι παρενοχλήσεις των πλοίων από το Ιράν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ