Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Δεκ-2019 15:21

  Μια δεκαετία χρέους στις ΗΠΑ: Μεγάλα deals, περισσότερο ρίσκο

  Μια δεκαετία χρέους στις ΗΠΑ: Μεγάλα deals, περισσότερο ρίσκο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένας εύστοχος χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να δοθεί στη δεκαετία που ετοιμαζόμαστε να αφήσουμε πίσω μας, είναι "δεκαετία του χρέους".

  Με τα επιτόκια να έχουν "βαλτώσει" σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα χάρη στην χαλαρή νομισματική πολιτική που άσκησε η Federal Reserve μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι επιχειρήσεις βρήκαν φθηνότερη από ποτέ την άντληση ρευστότητας μέσω των εταιρικών ομολόγων.

  Η έκδοση ομολόγων από τις αμερικανικές επιχειρήσεις υπερέβη σε αξία το 1 τρισ. δολάρια κάθε έναν χρόνο της δεκαετίας που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 2010 και τερματίζεται την Τρίτη τα μεσάνυχτα -μια άνευ προηγουμένου επίδοση, σύμφωνα με την SIFMA.

  Συνολικά, το υφιστάμενο εταιρικό χρέος εκτοξεύτηκε πάνω από 50% και σύντομα θα ξεπεράσει τα 10 τρισ. δολάρια, έναντι περίπου 6 τρισ. δολαρίων στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις -αυτές του S&P 500- αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% του ποσού, ήτοι σχεδόν 7 τρισ. δολάρια.

  Πού πήγε όλο αυτό το χρήμα;

  Μια κοινοτοπία στον εταιρικό χρηματοοικονομικό κλάδο είναι ότι το χρήμα πρέπει, είτε να κερδίζει περισσότερο χρήμα, είτε να επιστρέφεται -που σημαίνει, είτε να χρησιμοποιείται για την επέκταση της επιχείρησης, είτε να δίδεται πίσω στους μετόχους.

  Από ό,τι φαίνεται, οι αμερικανικές επιχειρήσεις επιδόθηκαν περισσότερο στην επιστροφή παρά στο κέρδος στη διάρκεια της δεκαετίας.

  Την πρώτη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, οι επιχειρήσεις δαπάνησαν σχεδόν 60 δισ. δολάρια περισσότερα σε μερίσματα και επαναγορές ιδίων μετοχών από ό,τι σε νέες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και τεχνολογία. Έως το περασμένο έτος, το χάσμα αυτό είχε διευρυνθεί σε περισσότερα από 600 δισ. δολάρια, ενώ η αντίστοιχη διαφορά του 2019 θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένων των περιορισμών στις κεφαλαιακές δαπάνες που τέθηκαν από τον εμπορικό πόλεμο.

  Στο μεταξύ, η αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών ήταν στην καλύτερη περίπτωση υποτονική στη διάρκεια της δεκαετίας. Και αυτό παρά την τεράστια δημοσιονομική στήριξη από την κυβέρνηση Τραμπ, που σηματοδότησε η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 21%, από 35% προηγουμένως, η οποία αναμενόταν να δώσει ώθηση στην επιχειρηματική δαπάνη.

  Ένα "παραπροϊόν" των επαναγορών μετοχών είναι ότι κάνουν τις επιχειρήσεις να δείχνουν πιο κερδοφόρες με βάση τον αγαπημένο δείκτη της Wall Street -τα κέρδη ανά μετοχή- από ό,τι θα έδειχναν σε διαφορετική περίπτωση. 

  Με τις επιχειρήσεις να αγοράζουν ολοένα και περισσότερες από τις ίδιες τους τις μετοχές, τα EPS των επιχειρήσεων του S&P 500 έχουν σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Στο ίδιο διάστημα, η κερδοφορία τους έχει αυξηθεί κατά το ήμισυ αυτού, και πολύ πιο απρόβλεπτα.

  Η αγορά εταιρικών ομολόγων δεν έγινε μόνο μεγαλύτερη, αλλά και πιο επικίνδυνη. 

  Με τους επενδυτές να αναζητούν αποδόσεις σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων, το χρέος που αξιολογείται σε επίπεδα που υπερέβαιναν μόνο κατά μία βαθμίδα ή δύο την κλίμακα "junk" αντιπροσωπεύουν σήμερα περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς ομολόγων επενδυτικής κλίμακας, σε σύγκριση με περίπου ένα τρίτο στις αρχές της δεκαετίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ