Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Δεκ-2019 10:09

  Κίνα: Επέκταση εργοστασιακής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο

  Κίνα: Επέκταση εργοστασιακής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας πιθανότατα επεκτάθηκε και πάλι τον Δεκέμβριο λόγω της ισχυρότερης εξωτερικής ζήτησης και της ώθησης του κλάδου υποδομών, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης πρόκειται να μειωθεί καθώς οι αγορές αναμένουν τις εξελίξεις στην εμπορική ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

  Ο δείκτης PMI για το μήνα Δεκέμβριο αναμένεται να φτάσει στις 50,1 μονάδες, ελαφρώς πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συστολή σε μηνιαία βάση σύμφωνα με τις προβλέψεις 27 οικονομολόγων.

  Αυτό σημαίνει μια οριακή πτώση από τις 50,2 μονάδες του Νοεμβρίου, όταν έληξαν απροσδόκητα έξι συνεχείς μήνες συρρίκνωσης, καθώς τα συνεχόμενα μέτρα τόνωσης κινήτρων του Πεκίνου αύξησαν την εγχώρια ζήτηση.

  Η ανάκαμψη υποστηρίχθηκε από την αύξηση της εξωτερικής ζήτησης, την άνοδο των επενδύσεων σε υποδομές και την ανθεκτικότητα της αγοράς ακινήτων, ανέφεραν οι αναλυτές της China International Capital Corp (CIIC).

  Η ανάπτυξη των κλάδων της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου της Κίνας ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες τον Νοέμβριο.

  Η οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση το επόμενο έτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang, αυτό το μήνα, υπογραμμίζοντας την πρόκληση του Πεκίνου να σταθεροποιήσει την ανάπτυξη και να στηρίξει την απασχόληση. Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας αναμένεται να φθάσει στο 6,2% το 2019, επιβραδύνοντας στο 5,9% το 2020.

  Μετά τη μείωση του επιτοκίου τον Νοέμβριο, η Κίνα το διατήρησε αμετάβλητο τον Δεκέμβριο, αλλά οι αγορές αναμένουν περαιτέρω νομισματική χαλάρωση το 2020.

  Το Σάββατο, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το βασικό επιτόκιο ως νέο σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση των υφιστάμενων δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω περικοπές του επιτοκίου το επόμενο έτος.

  Η ετήσια Συνδιάσκεψη Κεντρικής Οικονομικής Εργασίας της Κίνας, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό το μήνα ότι η Κίνα θα διατηρήσει σταθερή την οικονομική πολιτική αλλά θα την καταστήσει πιο αποτελεσματική το 2020.

  Το Πεκίνο σκοπεύει να θέσει χαμηλότερο στόχο οικονομικής ανάπτυξης σε περίπου 6% το 2020 από το 6%-6,5% του τρέχοντος έτους, στηριζόμενο σε αυξημένες δαπάνες για τις κρατικές υποδομές, προκειμένου να αποφευχθεί μια εντονότερη επιβράδυνση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ