Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Δεκ-2019 15:51

  Στο 50% οι πιθανότητες να σωθεί η Παναγία των Παρισίων

  Στο 50% οι πιθανότητες να σωθεί η Παναγία των Παρισίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απαισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων, όπου ακόμη συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η καταστροφική φωτιά του Απριλίου, εξέφρασε ο μονσινιόρ του καθεδρικού ναού Πατρίκ Σοβέ.

  Ο υψηλόβαθμος κληρικός του καθεδρικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας, μιλώντας στο στο Associated Press, τόνισε πως οι ζημιές είναι μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά είχαν εκτιμηθεί και ότι ο ναός παραμένει ακόμη πολύ εύθραυστος. 

  Πρόσθεσε δε ότι οι πιθανότητες να σωθεί το τοπόσημο του Παρισιού κυμαίνονται στο 50%, καθώς οι σκαλωσιές που τοποθετήθηκαν πριν από την πυρκαγιά απειλούν τη στατικότητα των θόλων του γοτθικού ναού. 

  "Ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος”, τόνισε ο μονσινιόρ μετά τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία που πραγματοποιήθηκε σε κοντινή εκκλησία, δεδομένου ότι φέτος -για πρώτη φορά τα τελευταία 200 και πλέον χρόνια- δεν πραγματοποιήθηκε η μεταμεσονύχτια τελετή στη Νοτρ Νταμ. Όπως εξήγησε, "ο κίνδυνος θα απομακρυνθεί όταν αφαιρεθούν οι υπόλοιπες σκαλωσιές”.

  "Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα 50% να σωθεί. Υπάρχει επίσης 50% πιθανότητα να πέσουν σκαλωσιές στους τρεις θόλους, οπότε καταλαβαίνεται ότι το κτίριο είναι ακόμα πολύ εύθραυστο ", είπε.

  Ο μονσινιόρ Πατρίκ Σοβέ τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των ικριωμάτων, που είναι από τα δυσκολότερα στάδια της διαδικασίας, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του, οι οποίες όπως τόνισε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2021.

  "Πρέπει να αφαιρέσουμε τελείως τα ικριώματα για να καταστεί το κτίριο ασφαλές, έτσι ώστε το 2021 θα ξεκινήσουμε πιθανώς την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού", δήλωσε ο Σοβέ. "Αφού αφαιρεθεί η σκαλωσιά, πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση του καθεδρικού ναού, την ποσότητα των πετρών που πρέπει να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν", πρόσθεσε

  Εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν άλλα τρία χρόνια μέχρι ο ναός να καταστεί ασφαλής για τους πιστούς, προσθέτοντας ότι η πλήρης αποκατάσταση θα διαρκέσει περισσότερο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ