Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Δεκ-2019 18:58

  Τελείωσε η Uber για τον Travis Kalanick - Αποχωρεί από το δ.σ.

  Τελείωσε η Uber για τον Travis Kalanick - Αποχωρεί από το δ.σ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  O Travis Kalanick, ο εριστικός συνιδρυτής της Uber, διέρρηξε τους τελευταίους δεσμούς του με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς, δηλώνοντας παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο και πουλώντας όλες του τις μετοχές καθώς στρέφει την προσοχή του σε ένα νέο εγχείρημα που δημιουργεί "κουζίνες-φαντάσματα" για τις υπηρεσίες διανομής τροφίμων.

  Ο Kalanick, ο οποίος βοήθησε να ιδρυθεί η Uber το 2009 και κάποτε ασκούσε πλήρη έλεγχο στην εταιρεία, παραιτήθηκε από CEO τον Ιούνιο του 2017 υπό την πίεση των επενδυτών μετά από μια σειρά από στραβοπατήματα.

  Θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Uber έως τα τέλη του έτους.

  Το επιθετικό στυλ του Kalanick μετέτρεψε την Uber στην μεγαλύτερη εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών μεταφοράς στον κόσμο, έφερε επανάσταση στον κλάδο των ταξί και προκάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές μεταφορών παγκοσμίως.

  "Πολύ λίγοι επιχειρηματίες έχουν χτίσει κάτι τόσο βαθύ όσο ο Travis Kalanick με την Uber", δήλωσε ο CEO της Uber Dara Khosrowshahi, επιδοκιμάζοντας "το όραμα και το πείσμα" του Kalanick.

  Η υπεροψία του, ωστόσο, τον έχρισε υπεύθυνο και για μια σειρά από σκάνδαλα και παράπονα για την ηγεσία του, οδηγώντας σε μια ψηφοφορία των μετόχων για την εκδίωξή του.

  Το νέο εγχείρημα

  Η "αθόρυβη" startup εστίασης του δισεκατομμυριούχου Travis Kalanick, CloudKitchens, φέρεται να έχει λάβει το ποσό των 400 εκατ. δολαρίων από το fund διαχείρισης κρατικού πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.

  Το deal είχε ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και αποτιμά την εταιρεία στα 5 δισ. δολάρια.

  Η επένδυση από το fund διαχείρισης κρατικού πλούτου της Σαουδικής Αραβίας επανενώνει τον Kalanick με έναν από τους παλιούς του συμμάχους: ο Yasir al-Rumayyan, επικεφαλής του fund, το 2016 ηγήθηκε μιας επένδυσης 3,5 δισ. δολαρίων στην Uber και όταν μια ομάδα επενδυτών έδιωξε τον Kalanick το επόμενο έτος, ο al-Rumayyan παρέμεινε θερμός υποστηρικτής του.

  H CloudKitchens  κάνει διανομή φαγητού χρησιμοποιώντας χώρους κουζίνας που έχουν προσαρμοστεί στην παράδοση φαγητού και που στη συνέχεια ενοικιάζονται σε εστιατόρια που θέλουν να ετοιμάζουν φαγητό αποκλειστικά για delivery.

  Η startup αγοράζει φθηνά ακίνητα στις ΗΠΑ και αλλού για να φτιάξει τις λεγόμενες "κουζίνες-φαντάσματα". Ελέγχει, επίσης, πολλά δικά της εστιατόρια που κάνουν μόνο παράδοση.

  Πριν την επένδυση της Σαουδικής Αραβίας, η CloudKitchens είχε λάβει χρηματοδότηση 300 εκατ. δολαρίων από τον ίδιο τον Kalanick -μέρος αυτής προήλθε από την πώληση μετοχών της Uber, σημειώνει η Wall Street Journal.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ