Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Δεκ-2019 10:34

  Η Γερμανία να δώσει ένα παράδειγμα ανθρωπιάς

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το περιοδικό Focus αναφέρεται στο θέμα παραθέτοντας τις θέσεις των κομμάτων και της κυβέρνησης: "Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε την πρόταση η Γερμανία να δεχθεί χιλιάδες προσφυγόπουλα από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς στην Ελλάδα. ‘Ο στόχος είναι να βελτιωθεί γενικότερα η κατάσταση για όλους του αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα', δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γκύντερ Κρινγκς στην εφημερίδα ‘Rheinische Post'. H Γενική Γραμματέας των Φιλελευθέρων Λίντα Τόιτεμπεργκ μιλώντας στην Welt δήλωσε πως ‘μια κίνηση δημοσίων σχέσεων λίγο πριν από τα Χριστούγεννα δεν βοηθάει στην επίλυση του προσφυγικού'. ‘Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα. Θα ήταν ευχής έργο ένα νέο πρόγραμμα προστασίας των ανηλίκων' τόνισε η Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Μπέρμπελ Κόφλερ και επιτετραμμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ τέλος ο επικεφαλής της οργάνωσης Pro Asyl Γκύντερ Μπούρκχαρντ δήλωσε πως ‘είναι ανυπόφορο χιλιάδες προσφυγόπουλα στους άθλιους ελληνικούς καταυλισμούς  να τρέμουν από το κρύο ".

  Να ανοίξουν τα σύνορα για τα παιδιά

  Η Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της με τίτλο "Μια κίνηση" θεωρεί ντροπιαστικό για την ΕΕ ότι πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης του προσφυγικού δεν έχει ακόμα καταφέρει να βρει τρόπο κατανομής των προσφύγων και σημειώνει: "Πολύ πιθανόν η Γερμανία να μην ήταν ο σωστός προορισμός για τα 4.400 παιδιά διότι ίσως να έχουν αλλού συγγενείς. Ωστόσο για κάποιες εκατοντάδες θα έπρεπε να ανοίξουν τα σύνορα. Η ανησυχία στο Βερολίνο είναι δικαιολογημένη ότι κάποιοι εταίροι θα δυσαρεστούνταν από αυτή τη μονομερή στάση της Γερμανίας. Άλλοι θα αισθάνονταν δικαιωμένοι από την αρνητική στάση που τηρούν. Το Βερολίνο όμως θα έπρεπε να δείξει το θάρρος να ντροπιάσει κάποιους με μια κίνηση ανθρωπιάς. Κάποιος θα έπρεπε να δείξει ότι τα παιχνιδάκια εξουσίας των λαϊκιστών στην ΕΕ δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην ανθρωπιά"

  Πρόκειται απλά για παιδιά…

  Η Zeit δημοσιεύει εκτενέστατο ρεπορτάζ από τη Σάμο. Μέσα από την ιστορία του νεαρού Έμπο από την Γκάνα ξετυλίγεται η τραγική ιστορία ενός νεαρού που έχει παγιδευτεί στην Ελλάδα περιμένοντας να εξεταστεί η αίτηση ασύλου του. Ο πρόεδρος των Γιατρών χωρίς Σύνορα, Χρήστος Χρήστου, αναφερόμενος στα παιδιά που μένουν στους καταυλισμούς αναφέρει: "Τα παιδιά αυτά έχουν χάσει την όρεξη για ζωή, δεν παίζουν πια, τους έχουν κλέψει την παιδικότητα… είναι εξοργιστικό να βλέπουν αυτές τις συνθήκες στην Ευρώπη και να γνωρίζουν ότι δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας φυσικής καταστροφής αλλά το αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών αποφάσεων".

  Για το ίδιο θέμα η TAZ του Βερολίνου γράφει: "Είναι κάτι παραπάνω από προβληματικό όταν Γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί παιδιά που περιμένουν σε καταυλισμούς δεν θα πρέπει να σωθούν από τις κακουχίες της ζωής. Να το πούμε άλλη μια φορά. Πρόκειται για παιδιά που μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή τους από μια πληγή που δεν την περιποιήθηκαν, από μια δυσεντερία, την ώρα που Γερμανοί πολιτικοί προειδοποιούν για βιαστικές αποφάσεις για να τρέξουν αμέσως μετά στις χριστουγεννιάτικές διακοπές τους".

  Τέλος η Hessische Niedersächsische Allgemeine σχολιάζει: "Εκατομμύρια Χριστιανοί στην Ευρώπη γιορτάζουν Χριστούγεννα, μια γιορτή της ελπίδας. Οι πρόσφυγες όμως στους ελληνικούς καταυλισμούς έχουν χάσει την ελπίδα εδώ και καιρό και δεν φαίνεται να υπάρχει σωτήρας στον ορίζοντα. Η Γερμανία θα έπρεπε να δώσει ένα καλό παράδειγμα. Ανεξάρτητα εάν ακολουθήσουν το παράδειγμα της και άλλα ευρωπαϊκά κράτη".

  Μαρία Ρηγούτσου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ