Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Δεκ-2019 12:38

  ΕΚΤ-Knot: Η πολιτική χαμηλού επιτοκίου κινδυνεύει να καταστεί αντιπαραγωγική

  ΕΚΤ-Knot: Η πολιτική χαμηλού επιτοκίου κινδυνεύει να καταστεί αντιπαραγωγική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα μπορούσαν να παραμείνουν ιστορικά χαμηλά για χρόνια, αλλά η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κινδυνεύει να καταστεί αντιπαραγωγική, δήλωσε σε συνέντευξή τη Δευτέρα το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Klaas Knot, όπως μεταδίδει το Reuters.

  "Δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα, αλλά δεν αποκλείσω ότι τα τωρινά χαμηλά επιτόκια ενδέχεται να διαρκέσουν άλλα πέντε χρόνια", δήλωσε ο Knot στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.

  "Αυτό με ανησυχεί, επειδή τα πρόσκαιρα χαμηλά επιτόκια είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τα μόνιμα χαμηλά επιτόκια."

  Ο πρόεδρος της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι τα σημερινά χαμηλά επιτόκια οδηγούν σε υπερβολική ανάληψη κινδύνου μεταξύ των επενδυτών, ενώ οι νεότερες γενιές από την άλλη πλευρά μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένες να συνεχίσουν να αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους.

  "Από μακροοικονομική άποψη κάτι τέτοιο είναι ανεπιθύμητο", δήλωσε ο Knot.

  "Είναι επίσης ένα παράδειγμα του πώς η χαμηλή πολιτική επιτοκίων μας μπορεί τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ. Αν οι άνθρωποι αρχίσουν να εξοικονομούν περισσότερα για να ανταποκριθούν στα χαμηλά επιτόκια, αυτό θα προσθέσει περαιτέρω πτωτική πίεση στον πληθωρισμό. "

  Ο Ολλανδός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προσβλέπει στη στρατηγική αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΚΤ, την οποία έχει υποσχεθεί η νέα πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρτν, και ζήτησε από την τράπεζα να υιοθετήσει έναν πιο ευέλικτο στόχο για τον πληθωρισμό.

  "Η ισορροπία μεταξύ των θετικών και των αρνητικών επιπτώσεων των χαμηλών επιτοκίων μετατοπίζεται προς τη λάθος κατεύθυνση. Χρειάζεται να επανεκτιμήσουμε την νομισματική μας πολιτική.", δήλωσε στην εφημερίδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ