Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Δεκ-2019 13:37

  Ο Νταβούτογλου πετά το γάντι στον Ερντογάν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα επεισόδια στο κέντρο υποδοχής της Σάμου, οι συνέπειες ίδρυσης δύο νέων κομμάτων για τον πρόεδρο Ερντογάν και ένα άρθρο γνώμης που θεωρεί την Κριστίν Λαγκάρντ ευτύχημα για την ΕΚΤ στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.

  Στα βίαια επεισόδια στον προσφυγικό καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της η Die Welt με τίτλο "Επεισόδια στον καταυλισμό της Σάμου". Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι "με τη βοήθεια δακρυγόνων η ελληνική αστυνομία τερμάτισε τα επεισόδια που προκάλεσαν νεαροί, κυρίως αφρικανοί μετανάστες, οι οποίοι πετροβόλησαν τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι αρχές προχώρησαν προληπτικά σε εκκένωση σχολείου κοντά στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Αίτημα των μεταναστών είναι η μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα. Στον καταυλισμό, ο οποίος έχει κατασκευαστεί για μόλις 648 άτομα ζουν σήμερα περισσότεροι από 7.500 χιλιάδες μετανάστες. Εδώ και μήνες οι δήμαρχοι νησιών του ανατολικού Αιγίου με κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, προειδοποιούν για συνθήκες εκτός ελέγχου στους καταυλισμούς".

  Απειλείται η μονοκρατορία του Ερντογάν

  Αλλαγές στο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων στην Τουρκία με την ίδρυση δύο νέων κομμάτων προβλέπει σε άρθρο με τίτλο "Ο Νταβούτογλου πετά το γάντι στον Ερντογάν" η Frankfurter Allgemeine Zeitung. H εφημερίδα γράφει ότι "για πρώτη φορά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν απειλείται με διάσπαση. Διαφωνούντες ίδρυσαν το Κόμμα του Μέλλοντος του οποίου πρόεδρος εξελέγη χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου. Αρχές Ιανουαρίου ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν αναμένεται να παρουσιάσει το δικό του νέο κόμμα. Τα καινούργια κόμματα απευθύνονται κυρίως στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΑΚΡ που διαφωνούν με την αυταρχική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο κομματικοί σχηματισμοί δεν αποκλείεται να στερήσουν την απόλυτη πλειοψηφία από το ΑΚΡ. Το ενδιαφέρον συνεπώς επικεντρώνεται στο τι θα πράξει τώρα ο τούρκος πρόεδρος. Προς το παρόν προσπαθεί να δυσφημήσει και να πιέσει οικονομικά τα νέα κόμματα. Σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας αυτής που είναι και το πιθανότερο, τότε την τελευταία στιγμή θα τείνει το χέρι προς τους αντιπάλους του και θα επιδιώξει μια μετεκλογική συνεργασία".

  "Η Λαγκάρντ ευτύχημα για την ΕΚΤ"

  Ευτύχημα για την ΕΚΤ θεωρεί την επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ, σε άρθρο γνώμης στην Handelsblatt, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW Μαρσέλ Φράτσερ. Κατά την άποψη του Γερμανού οικονομολόγου, ως πρόεδρος του ΔΝΤ η Λαγκάρντ κατάφερε να αναβαθμίσει διεθνώς τον διεθνή οργανισμό και όχι μόνο: "Με επίπονο τρόπο η ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση έδειξε το 2010 πόσο καθοριστικό είναι το ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης. Εθνικές κυβερνήσεις και ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν τις ικανότητες αλλά και τα μέσα να διαχειριστούν προκλήσεις όπως η κρίση χρέους στην Ελλάδα, τα τραπεζικά προβλήματα σε Ισπανία και Ιρλανδία καθώς και τον πανικό των χρηματαγορών.

  Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ προκάλεσε τις αντιδράσεις αρκετών οικονομολόγων που επέκριναν ότι η ίδια δεν είναι οικονομολόγος και δεν προέρχεται από τους κόλπους κεντρικών τραπεζών. Όμως το ενδεχόμενο μειονέκτημά της ενδέχεται να εξελιχθεί σε ισχυρό της χαρτί. Μελλοντικά δεν θα αρκεί μόνο, η ΕΚΤ να λαμβάνει ορθές αποφάσεις στη νομισματική πολιτική. Το μεγάλο πρόβλημα της Φρανκφούρτης δεν είναι τόσο ο πληθωρισμός όσο η έλλειψη εμπιστοσύνης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι σε πολιτική, οικονομία και μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία που βλέπουν την ΕΚΤ ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Μια κεντρική τράπεζα χρειάζεται ωστόσο ένα κλίμα εμπιστοσύνης για να πετύχει στην αποστολή της. Θα πρέπει να είναι το ασφαλές λιμάνι, το οποίο χαίρει της εμπιστοσύνης όλων".

  Στέφανος Γεωργακόπουλος

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ