Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Δεκ-2019 20:36

  Οι "κεμαλιστές" λένε ότι ο Ερντογάν ίσως στείλει παραστρατιωτικούς και τζιχαντιστές στη Λιβύη

  Οι "κεμαλιστές" λένε ότι ο Ερντογάν ίσως στείλει παραστρατιωτικούς και τζιχαντιστές στη Λιβύη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βουλευτές του κεμαλικού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αντιτίθενται στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, μεταξύ Ερντογάν και αλ-Σαράτζ, λέγοντας ότι ορισμένες πτυχές της είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

  Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου, στις 16 Δεκεμβρίου, ενέκρινε τη συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με τα μέλη της επιτροπής από το CHP να διατυπώνουν διαφωνίες.

  Η δήλωση της αντιπολίτευσης, που υπέγραψαν οι Ünal Çeviköz, Oğuz Kaan Salıcı, Yunus Emre, Haluk Koç και Utku Çakırözer, ανέφερε ότι η συμφωνία θα προετοιμάσει το έδαφος για τη μεταφορά παραστρατιωτικών δυνάμεων από την Τουρκία στη Λιβύη, καθώς και εκείνων που βρίσκονται στο τζιχαντιστικό προπύργιο της Idlib, στο πλαίσιο των "συμβουλευτικών υπηρεσιών" και "του συντονισμού των πληροφοριών και των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων".

  "Ο κανονισμός αυτός αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής", δήλωσαν, προσθέτοντας ότι είναι εναντίον της κυριαρχίας της Λιβύης και όλων των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, που αποσκοπούν στον τερματισμό του πολέμου στη χώρα.

  "Ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη με τη μορφή "φιλοξενούμενων","φιλοξενούμενων μαθητών" και "πολιτικών ατόμων που είναι μέλη οργανισμών άμυνας και ασφάλειας", είπαν επίσης.

  Οι βουλευτές δήλωσαν επίσης ότι ο αριθμός του στρατιωτικού εξοπλισμού που αποστέλλεται στην αναγνωρισμένη από το ΟΗΕ, κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), της Λιβύης, θα αυξηθεί με τη συμφωνία.

  Επιδιώκοντας να "εδραιώσει τις σχέσεις και να αναπτύξει συνεργασία" μεταξύ της Τουρκίας και του GNA, το σύμφωνο περιλαμβάνει αυξημένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, παροχής συμβουλών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

  Η συμφωνία θα γίνει νόμος αφού επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.

  Μετά τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποστέλλει στρατεύματα στη Λιβύη, εάν η GNA υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα.

  "Αυτό δεν υπάγεται στο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Μπορούν να μας προσκαλέσουν", είπε.

  Οι βουλευτές δήλωσαν ότι η σταθερότητα της Λιβύης δεν μπορεί να αποκατασταθεί εάν η Τουρκία συνεχίσει να παίρνει μέρος στον πόλεμο, προσθέτοντας ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προσπαθεί να σώσει τη GNA από την ανατροπή έναντι του Χαλιφα Χαφτάρ.

  Το CHP επέκρινε επίσης το οικονομικό βάρος που θα επιβάλει το Σύμφωνο στην Τουρκία, ενώ παράλληλα θα εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, εγγράφων, υλικού άμυνας και ασφάλειας βάσει της συμφωνίας ασφαλείας.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ