Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Δεκ-2019 11:55

  Σερβία: Δάνειο 58 εκατ. ευρώ από την ΕΤΑΑ στο Κόσοβο για την κατασκευή αιολικού πάρκου

  Σερβία: Δάνειο 58 εκατ. ευρώ από την ΕΤΑΑ στο Κόσοβο για την κατασκευή αιολικού πάρκου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περισσότερες "καθαρές" μορφές ενέργειας θα διαθέτει σε λίγο διάστημα το Κόσοβο, έπειτα από την ολοκλήρωση της κατασκευής του αιολικού πάρκου, στην περιοχή Μπαϊγκόρα, δυναμικότητας 105 MW. Το Κόσοβο, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον λιγνίτη για την ηλεκτρική του ενέργεια, θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει μέρος της χρηματοδότησης κατασκευής και λειτουργίας του αιολικού πάρκου.

  Το δάνειο της ΕΤΑΑ αντιστοιχεί στο 50% της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού πάρκου. Το υπόλοιπο ποσό παρέχεται από την όμιλο Erste και την NLB Bank, οι οποίες έχουν την κάλυψη του γερμανικού οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes.

  Όταν ολοκληρωθεί το αιολικό πάρκο στη Μπαϊγκόρα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της εγκατεστημένης δυναμικότητας στη χώρα και θα αποδεσμευτεί από 247.000 τόνους CO2 ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάστηκε στο Κόσοβο από τη δεκαετία του 1980 και αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την ενεργειακή μετάβαση του Κοσόβου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

  Υπογραμμίζεται δε, ότι, περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των διττών προκλήσεων της μείωσης των διακοπών ρεύματος και της αποφυγής της ρύπανσης που προκαλείται από τον άνθρακα που τροφοδοτεί τις δύο υπάρχουσες κύριες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής του Κοσόβου. Η επένδυση στο αιολικό πάρκο Μπαϊγκόρα είναι το αποτέλεσμα τριετούς συνεργασίας της ΕΤΑΑ με τους φορείς του Κοσόβου σε σχέση με την εφαρμογή νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της χρηματοδότησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

  Η χρηματοδότηση για το αιολικό πάρκο Μπαϊγκόρα θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες της Sowi Kosovo LLC να κατασκευάσουν και να εκμεταλλευτούν αιολικό πάρκο, στον δήμο της Μιτρόβιτσα. Η Sowi Kosovo LLC ανήκει και ελέγχεται κατά πλειοψηφία από την εταιρεία Enlight Renewable Energy Ltd, μια ισραηλινή εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υφιστάμενο πελάτη της ΕΤΑΑ, παράλληλα με τους εταίρους της από το Κόσοβο και τη Γερμανία.

  Η ΕΤΑΑ έχει ως στόχο να φτάσει το 40% των ετήσιων επενδύσεών της στην πράσινη οικονομία μέχρι το 2020. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του ιδιωτικού τομέα που έχει υπογράψει μέχρι σήμερα η ΕΤΑΑ στο Κόσοβο. Συνολικά, η ΕΤΑΑ έχει επενδύσει 413 εκατ. ευρώ σε 67 έργα στο Κόσοβο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ