Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Δεκ-2019 23:24

  ΟΗΕ: Ο Χαφτάρ αγόρασε Ιρλανδικό πολεμικό πλοίο 12 φορές πάνω από την τιμή του

  ΟΗΕ: Ο Χαφτάρ αγόρασε Ιρλανδικό πολεμικό πλοίο 12 φορές πάνω από την τιμή του
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψε ότι μια εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει παραβιάσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς πώλησε τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, ένα ιρλανδικό πολεμικό πλοίο μέσω αμφιλεγόμενων στρατηγικών.

  Οι Irish Times ανέφεραν ότι η αποκάλυψη των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει ότι το εμπάργκο του ΟΗΕ στη Λιβύη παραβιάστηκε από μια εταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περίπου ένα χρόνο μετά την πώληση του παροπλισμένου σκάφους από την Ιρλανδία σε Ολλανδό ναυτιλιακό μεσίτη.

  "Η Ιρλανδία πούλησε το περιπολικό σκάφος στην ολλανδική εταιρεία για 110.000 ευρώ. Η ολλανδική εταιρεία το πούλησε ένα χρόνο αργότερα, για 525.000 δολάρια (473.000 ευρώ), στην εταιρεία στα ΗΑΕ, η οποία το μεταπώλησε, σχεδόν αμέσως, σε μια εταιρεία στη Λιβύη, για 1.5 εκατ. δολάρια (1,3 εκατ. ευρώ)", σύμφωνα με την έκθεση.

  Οι λεπτομέρειες για το τι συνέβη στο πρώην ιρλανδικό πολεμικό σκάφος παρατίθενται σε έκθεση που μόλις κατέθεσε η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη Λιβύη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους Irish Times.

  Ένας εκπρόσωπος του Ιρλανδικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι δεν έχει "καθυστερημένες υποχρεώσεις" σε σχέση με το σκάφος και ότι, η μεταπώληση του πλοίου, ήταν θέμα του αγοραστή του, προσθέτοντας ότι το πλοίο είχε παροπλιστεί με όλα τα όπλα, τον αμυντικό εξοπλισμό και το εξειδικευμένο ναυτικό υλικό, που αφαιρέθηκε, πριν από την τοποθέτησή του σε δημόσιο πλειστηριασμό και αγοράστηκε από Ολλανδό πλοιοκτήτη.

  Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, το πλοίο ονομάζεται τώρα Al Karama (Αξιοπρέπεια), έχει εξοπλιστεί εκ νέου με κανόνια, όπως εκείνα που είχε όταν ανήκε στην ιρλανδική ναυτική υπηρεσία.

  Το γραφείο Τύπου των δυνάμεων του Haftar δημοσίευσε τον Μάιο του 2018, ένα βίντεο στο YouTube, που δείχνει το πλοίο, λέγοντας ότι ήταν ένα πολεμικό πλοίο της Λιβύης, που είχε ανακτηθεί μετά από επτά χρόνια στο εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι ονομάστηκε "Khafirat Al-Karama" για τον εορτασμό της τέταρτης επετείου από την έναρξη της "Επιχείρησης Αξιοπρέπεια".

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ