Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Δεκ-2019 14:35

  Δίκαιη δίκη για τον Μεξικανό υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάμπλο Λόπες ζητούν 15 ευρωβουλευτές

  Δίκαιη δίκη για τον Μεξικανό υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάμπλο Λόπες ζητούν 15 ευρωβουλευτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη διασφάλιση δίκαιης δίκης με βάση τα διεθνή πρότυπα δικαστικών εγγυήσεων ζητούν από τις αρχές του Μεξικού για τον υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικό ακτιβιστή Πάμπλο Λόπες Αλάβες, με επιστολή τους, 15 ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές, ΕΛΚ).

  Παραλήπτες της επιστολής είναι ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Έμπραρντ και ο Επικεφαλής της μεξικανικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ Κλάους Ρουντιχάουζερ.

  Οι 15 ευρωβουλευτές ζητούν από του παραπάνω αξιωματούχους, αφενός "να διεξαγάγουν δικαστική παρατήρηση της υπόθεσης υπεράσπισης του Πάμπλο Λόπες, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αφ’ ετέρου "το δικαστήριο να ενεργήσει με πλήρη ανεξαρτησία και σύμφωνα με τα υψηλότερα εθνικά και διεθνή πρότυπα για τις δικαστικές εγγυήσεις" κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης της υπόθεσής του.

  Ο Μεξικανός ακτιβιστής έχει καταδικαστεί σε 30 χρόνια φυλάκισης και η δίωξή του "εντάσσεται σε σειρά αντιποίνων εναντίον ιθαγενών ηγετών, οι οποίοι εργάζονται για την προστασία της γης και ιδιαίτερα εκείνων που αγωνίζονται για την προστασία των περιβαλλοντικών πόρων από την παράνομη εκμετάλλευση", αναφέρει ανακοίνωση της Προοδευτικής Συμμαχίας.

  Οι υπογράφοντες εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους μετά τις πληροφορίες που έλαβαν από τη σύζυγο του Πάμπλο Λόπες, ενώ σύμφωνα με γνωμοδότηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, ο Μεξικανός ακτιβιστής κρατείται αυθαίρετα για περισσότερο από 9 χρόνια. Στην έκθεση γνωμοδότησής τους, οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών πιστοποιούν επίσης την ύπαρξη μιας ιδιαίτερα ανησυχητικής πρακτικής στις αυθαίρετες κρατήσεις εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό ως αντίποινα για το έργο τους, και ιδιαίτερα στην πολιτεία της Οαχάκα.

  Την επιστολή υπογράφουν οι Μιγκέλ Ούρμπαν Κρεσπό (Ισπανία - GUE/NGL), Χάνα Νόιμαν (Γερμανία – Greens), Ιντόια Βιλανουέβα Ρουίθ (Ισπανία - GUE/NGL), Μαρίζα Ματίας (Πορτογαλία - GUE/NGL), Κλέαρ Ντάλι (Ιρλανδία - GUE/NGL), Δημήτρης Παπαδημούλης (Ελλάδα - GUE/NGL), Μαρτίνα Αντερσον (Ην. Βασίλειο - GUE/NGL), Ματ Κάρθι (Ιρλανδία - GUE/NGL), Κώστας Αρβανίτης (Ελλάδα - GUE/NGL), Στέλιος Κούλογλου (Ελλάδα - GUE/NGL), Λεϊλά Σεμπί (Γαλλία - GUE/NGL), Μασιμιλιάνο Σμερίλιο (Ιταλία - S&D), Αννα Καβατσίνι (Γερμανία – Greens), Ντιάνα Ρίμπα ι Γκίνερ (Ισπανία – Greens), Λεοπόλδτο Λόπεθ (Ισπανία – EPP).

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ