Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Δεκ-2019 13:50

  Διπλή ώθηση για την Κίνα μετά την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

  Διπλή ώθηση για την Κίνα μετά την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κατάσταση στην κινεζική οικονομία τον Νοέμβριο ''προσθέτει'' στην αισιοδοξία που απορρέει από την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι καθοδικού ρυθμού, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Η βιομηχανική παραγωγή και η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο από ότι αναμενόταν, καθώς η παραγωγή σημείωσε άνοδο 6,2% σε ετήσια βάση ενώ και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 5,2%, στο χαμηλότερο από το 1998.

  Εάν η εμπορική συμφωνία υπογραφεί στις αρχές του επόμενου έτους, όπως ανέφεραν οι ΗΠΑ και αρθούν οι δασμοί σε ορισμένα κινεζικά αγαθά, θα εξαλειφθεί κάπως η αβεβαιότητα γύρω από την οικονομία.

  "Χωρίς την επιβολή των δασμών του Δεκεμβρίου, η πρόσφατη αύξηση των εγχώριων δραστηριοτήτων πιθανότατα να διαρκέσει περισσότερο", σύμφωνα με την Chief Economist, Wang Tao, της UBS AG. Οι ''πολιτικές χαλάρωσης θα πρέπει επίσης να υποστηρίξουν τις ανθεκτικές επενδύσεις σε ακίνητα και την ανάκαμψη της κατασκευής υποδομών τους ερχόμενους μήνες, αλλά οι αβεβαιότητες γύρω από τον εμπορικό πόλεμο θα παραμείνουν, πράγμα που θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις εταιρικές κεφαλαιουχικές δαπάνες και να αποτρέψει την επιστροφή των δραστηριοτήτων σε προ-δασμολογικά επίπεδα", δήλωσε η αναλύτρια.

  Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσαν τη Δευτέρα ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν σε επαφή και περαιτέρω πληροφορίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

  Οι οικονομολόγοι της UBS AG και της Oxford Economics Ltd. αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για αύξηση του ΑΕΠ το 2020 σε 6% από 5,7% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αναφέροντας ότι οι αβεβαιότητες θα παραμείνουν. Η Citic Securities ανακοίνωσε ότι ως απόρροια της μείωσης δασμών,  να σημειωθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2020, αν όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμείνουν αμετάβλητοι.

  "Τα δεδομένα του Νοεμβρίου έδειξαν αξιοπρεπή ανάκαμψη της παραγωγής και της ζήτησης, αντανακλώντας τις επιδράσεις της υποστηρικτικής πολιτικής και των ευνοϊκών εποχιακών παραγόντων. Παρόλα αυτά, παραμένουν οι πιέσεις προς την οικονομία'', δηλώνει ο Chang Shu, οικονομολόγος του Bloomberg.

  Το ποσοστό ανεργίας, σημειώνεται, ήταν 5,1% το Νοέμβριο, περίπου στο επίπεδο που έχει σημειωθεί όλο το χρόνο. Θα υπάρξουν περισσότερες από 13 εκατομμύρια νέες αστικές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν φέτος, πολύ πάνω από το στόχο των 11 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ