Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Δεκ-2019 13:24

  Γερμανία: Απογοητευτικά τα στοιχεία του μεταποιητικού PMI για τον Δεκέμβριο

  Γερμανία: Απογοητευτικά τα στοιχεία του μεταποιητικού PMI για τον Δεκέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Καμπανάκι" για τη γερμανική βιομηχανία αποτελούν τα στοιχεία του δείκτη PMI της Markit για την πορεία της μεταποίησης στη χώρα, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα.

  Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 43,4, έναντι 44,5 που ανέμεναν οι αναλυτές. Η τιμή 50 αποτελεί το όριο μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης.

  Η πορεία της γερμανικής μεταποίησης "βάρυνε" και στον αντίστοιχο δείκτη της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο 45,9, έναντι εκτιμήσεων για 47,3.

  Απογοητευτικά και χαμηλότερα του αναμενομένου ήταν τα στοιχεία του μεταποιητικού PMI Δεκεμβρίου και για τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Οι προοπτικές μιας συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις δεν αλλάζουν ιδιαίτερα το σκηνικό ανησυχίας γύρω από τη γερμανική βιομηχανία. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παλεύουν να προσαρμοστούν στην εποχή των ηλεκτρικών κινητήρων, εν μέσω μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης, ενώ οι καταναλωτές αρχίζουν να νιώθουν τις "αναταράξεις".

  Το outlook για το 2020 δεν προδιαγράφεται αισιόδοξο. Με την αγορά εργασίας να αρχίζει να επηρεάζεται από τον "πυρετό" που ταράζει τη γερμανική βιομηχανία, ενώ πλέον και οι δαπάνες των νοικοκυριών αρχίζουν να παίρνουν την κατιούσα.

  Η Bundesbank έχει περικόψει τις εκτιμήσεις της για το ερχόμενο έτος στο μισό, μιλώντας πλέον για ανάπτυξη της τάξης του 0,6% για το ΑΕΠ της χώρας, με τον πρόεδρό της, Γενς Βάιντμπαν, να προειδοποιεί για "εξωτερικές ζώνες κινδύνου, που θα μπορούσαν να οξύνουν και να παρατείνουν την αρνητική στροφή στην πορεία της βιομηχανίας".

  Τα στοιχεία για τη μεταποίηση "δείχνουν ένα αδύναμο τέλος σε μια δύσκολη χρονιά για τη γερμανική οικονομία", σημειώνει ο Phil Smith, οικονομολόγος στην IHS Markit. "Η μεταποίηση συνεχίζει να βαρύνει σημαντική στην γενικότερη παραγωγική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα".

  Η γερμανική οικονομία βρίσκεται λίγο πολύ σε στασιμότητα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας στη μηνιαία έκθεσή του, προσθέτοντας πως υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι η ύφεση του βιομηχανικού τομέα μπορεί να φθάνει στο τέλος της, καθώς σταθεροποιούνται οι παραγγελίες.

  Το υπουργείο σημείωσε, επίσης, ότι οι δείκτες στην αρχή του τέταρτου τριμήνου υποδήλωναν ότι η ιδιωτική κατανάλωση ήταν υποτονική, αν και συνεχίσθηκε η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ