Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Δεκ-2019 13:01

  Τουρκία: Στο 12% από το 14% μείωσε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

  Τουρκία: Στο 12% από το 14% μείωσε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 2%, στο 12%, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, από το 14%.

  "Η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, ιδιαίτερα του πληθωρισμού, υποστηρίζει την πτώση του risk premium της χώρας και συμβάλει σε ένα ευνοϊκό outlook στους παράγοντες κόστους", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

  Η υποκείμενη τάση των δεικτών, οι παράγοντες από τον τομέα της προσφοράς και οι τιμές εισαγωγών οδηγούν σε βελτίωση των πληθωριστικών προοπτικών.

  "Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, οι πρόσφατες προβλέψεις υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο χαμηλότερο όριο των προβλέψεων όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο report του Οκτωβρίου για το τέλος του έτους, με τους κινδύνους για το 2020 να είναι ισορροπημένοι", ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

  Οι αναλυτές ανέμεναν μία μείωση των επιτοκίων της τάξης των 100-200 μονάδων βάσης.

  Η τουρκική οικονομία έχει ανακάμψει από την ύφεση του προηγουμένου έτους και την νομισματική κρίση, και το ΑΕΠ της αναπτύχθηκε 0,4^ στο γ΄ τρίμηνο του 2019, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  Ο Erdogan έχει δεσμευτεί να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης μέσω της μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα και ζητώντας από τις τράπεζες να ανοίξουν εκ νέου την πίστωση.

  Τον Ιούλιο απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Murat Cetinkaya, δηλώνοντας ότι δεν ακολουθούσε τις εντολές του για τη μείωση των επιτοκίων.

  Η κεντρική τράπεζα υπό το νέο διοικητή, Murat Uysal, έχει προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων κατά 1200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο.

  Οι οικονομολόγοι από την πλευρά τους δηλώνουν πως θα ήταν λάθος να αναζωπυρωθεί ο δανεισμός στην οικονομία χωρίς προηγουμένως να έχει εκκαθαριστεί το υπερβολικό χρέος που έχουν συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις στη διάρκεια της δεκαετίας 2007-2017.

  "Οι επιχειρήσεις δεν είναι πρόθυμες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους προτού αποπληρώσουν τα χρέη τους", αναφέρει η Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Koc στην Κωνσταντινούπολη Selva Demiralp.

  Έτσι το πρόβλημα χρέους παγώνει το σύστημα και επιβραδύνει την ανάπτυξη, πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων