Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Δεκ-2019 18:36

  Saudi Aramco: Στο ανώτατο επίπεδο του εύρους τιμών η IPO - Στα 1,7 τρισ. δολ. αποτιμάται η εταιρεία

  Saudi Aramco: Στο ανώτατο επίπεδο του εύρους τιμών η IPO - Στα 1,7 τρισ. δολ. αποτιμάται η εταιρεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.54

  Η Saudi Arabian Oil Company, γνωστή ως Saudi Aramco, κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, τιμολόγησε τις μετοχές που θα διαθέσει μέσω της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) της στο άνω όριο του ενδεικτικού εύρους τιμών που είχε ανακοινώσει, όπως ανακοίνωσε επισήμως.

  Οι μετοχές τιμολογήθηκαν στα 32 ριάλ (8,53 δολάρια), με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται αργότερα εντός της ημέρας, σύμφωνα με το πρακτορείο. Αυτό σημαίνει ότι από τη διαδικασία η Aramco θα αντλήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 25,6 δισ. δολ. και πιθανότατα θα "κερδίσει" την Alibaba, πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη IPO σε παγκόσμια κλίμακα.

  Με βάση την συγκεκριμένη τιμή, η εταιρεία αποτιμάται στα 1,7 τρισ. δολ., χαμηλότερα από τα 2 τρισ. που επιθυμούσε αρχικώς η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

  Η πολυαναμενόμενη Αρχική Δημόσια Προσφορά της μεγαλύτερης και πλέον κερδοφόρας εταιρείας στον κόσμο θα οδηγήσει τη μετοχή της σε διαπραγμάτευση στο Tadawul, χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας και αποτελεί κομβικό στοιχείο του Οράματος 2030 του ισχυρού άνδρα της χώρας, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για τη μεταμόρφωση και διαφοροποίηση της σαουδαραβικής οικονομίας.

  Η ανακοίνωση της τιμολόγησης ακολούθησε roadshow που διήρκεσε μία εβδομάδα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν προσφορές που υπερκάλυψαν κατά σχεδόν τρεις φορές την προσφορά, καθώς έφτασαν τα 189,04 δισ. ριάλ (50,4 δισ. δολ.), σύμφωνα με τις τράπεζες - αναδόχους της IPO. Οι θεσμικοί επενδυτές είχαν περιθώριο να υποβάλουν προσφορές μεταξύ της 17ης Νοεμβρίου και της 4ης Δεκεμβρίου.

  Η Aramco έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το 0,5% των μετοχών της θα διατεθεί για ιδιώτες επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 1% θα διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές. Το συγκεκριμένο 1% αντιστοιχεί σε 2 δισ. μετοχές. Στις πρώτες 2,5 εβδομάδες της περιόδου του bookbuilding της εταιρείας, ενεγράφησαν προσφορές για 5,9 δισ. μετοχές.

  Οι σύμμαχοι της Σ. Αραβίας στον Κόλπο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ, θα συμμετάσχουν με σημαντικά κεφάλαια στο project, με την Αρχή Επενδύσεων του Κουβέιντ και το Αμπού Ντάμπι να επενδύουν 1 δισ. και 1,5 δισ. αντίστοιχα στην IPO, μολονότι δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημα σχόλια για αυτή την συμμετοχή τους.

  Η Samba Capital, εκ των συμβούλων της Aramco, ανέφερε ότι το 10,5% των προσφορών προέρχεται από ξένους επενδυτές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους έχει ως πηγή σαουδαραβικά funds και εταιρείες. Η κυβέρνηση της χώρας απευθύνθηκε σε ισχυρές οικογένειες του βασιλείου και Σαουδάραβες δισεκατομμυριούχους για να ενισχύσουν την προσπάθεια.

  Η IPO προγραμματιζόταν αρχικώς για το 2018, ωστόσο καθυστέρησε για λόγους προστασίας των εταιρικών δεδομένων, αλλά και περιπλοκότητας της εταιρικής δομής. Η σαουδαραβική κυβέρνηση στόχευε σε μια αποτίμηση της εταιρείας σε επίπεδο 2 τρισ. δολ., ενώ οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τελικώς το ποσό αυτό θα κινηθεί εγγύτερα στα 1,5 τρισ. δολ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ