Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Δεκ-2019 20:03

  Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες οι ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις

  Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες οι ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:40

  Για "μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις" κάνει λόγο σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενω επαναλαμβάνει ότι το μνημόνιο που υπεγράφη πρόσφατα με τη Λιβύη είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις "που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο".

  Μάλιστα, η Τουρκία βάζει και πάλι στο στόχαστρο το Καστελόριζο, αμφισβητώντας ευθέως την υφαλοκρηπίδα του.

  "Ενα μικρό νησί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την ηπειρωτική χώρα, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια του", αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: "Αυτή η κατάσταση ώθησε την Αίγυπτο να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων".

  Ολόκληρη η ανακοίνωση

  "Με τη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

  Η συμφωνία είναι συμβατή με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

  Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο [και ότι] τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

  Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση επίτευξης συναίνεσης που θα βασίζεται στην ισότητα, ενώ παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

  Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις ανταποκρινόμενα στην προσέγγιση της Τουρκίας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στη δικαιοσύνη, τα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη για την Τουρκία. 

  Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις βρίσκονται πίσω από αυτή την κατανόηση, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την ηπειρωτική χώρα, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια του. Αυτή η κατάσταση ώθησε την Αίγυπτο να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

  Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός", καταλήγει η ανακοίνωση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ