Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Νοε-2019 17:58

  Γερμανοί πολίτες στις τουρκικές φυλακές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Κάθεται μαζί με τους φίλους του μπροστά από ένα Κεμεβί, έναν οίκο συναθροίσεων και προσευχής αλεβιτών. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κτήριο αλλά για κοντέινερ στην περιοχή Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης. Τα Κεμεβί είναι παράνομα, δηλώνει ο Τουρκούτ Εκέρ. Η κυβέρνηση δεν τα αναγνωρίζει. Η θέση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ήταν πάντα επικριτική:

  "Το ότι κυβερνά την Τουρκία δικτατορικά, ήταν η πεποίθηση μου. Αλλά δεν μπορεί να μιλάει έτσι για τους αλεβίτες και να λέει ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν είναι φυσιολογικό".

  Τον Οκτώβριο η αστυνομία συνέλαβε τον Εκέρ, αλλά μετά από μια ημέρα τον άφησαν πάλι ελεύθερο και μπορούσε μάλιστα να ταξιδέψει στο εξωτερικό, πράγμα που έκανε. Κατά τη γνώμη του τον άφησαν εσκεμμένα ελεύθερο για να φύγει από την Τουρκία. Στόχος τους ήταν να τον διώξουν, όπως λέει, και όχι να τον φυλακίσουν.

  "Τα δικαιώματα των αλεβιτών είναι σημαντικότερα"

  Ωστόσο εκείνος επέστρεψε και αμέσως μετά του απαγόρευσαν πλέον την έξοδο από τη χώρα.

  "Μου είναι αδιάφορο. Τα δικαιώματα των αλεβιτών είναι σημαντικότερα. Οι γονείς μας πάλεψαν χρόνια ενάντια σε αυτήν την καταπίεση. Πρέπει κι εμείς να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας. Θα παλεύω μέχρι τέλος, ούτως ώστε οι αλεβίτες, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Τουρκία να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα" απαντά.

  Ο 58χρονος ακτιβιστής ίδρυσε πριν από 30 χρόνια την Ένωση Αλεβιτών Ευρώπης. Τώρα γράφει ένα χρονικό και το γεγονός ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει τον εμποδίζει στο έργο του. Την προηγούμενη εβδομάδα για παράδειγμα υπήρξε μια σημαντική γενική συνέλευση της ένωσης, στην οποία όμως δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

  Ο Τουργκούτ Εκέρ δεν είναι όμως ο μοναδικός. Άλλοι 55 Γερμανοί πολίτες δεν μπορούν να εγκαταλείψουν προς το παρόν την Τουρκία ενώ ο αριθμός των Γερμανών που βρίσκονται στη φυλακή με την κατηγορία της τρομοκρατίας δεν είναι γνωστός. Η δίκη του Τουρκούτ Εκέρ ξεκινάει στις 13 Δεκεμβρίου και οι προοπτικές είναι μάλλον δυσοίωνες. Η μεγάλη φυλακή της Τουρκίας μάλλον θα γίνει μια πραγματική φυλακή...

  Κάριν Σεντς

  Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ