Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Νοε-2019 09:40

  Αίγυπτος: Χωρίς νομική βάση το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

  Αίγυπτος: Χωρίς νομική βάση το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καταδικάζει η Αίγυπτος τα μνημόνια συνεργασίας (MoU) που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια. Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή εφημερίδα "Ahram”, το ΥΠΕΞ της χώρας με ανακοίνωση του κάνει λόγο ότι "τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν καμία νομική ισχύ, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες”.

  Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του συμπληρώνει ότι "είναι γνωστό ότι το υφιστάμενο λιβυκό υπουργικό συμβούλιο δεν διαθέτει εκπροσώπηση από όλες της περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα ο ρόλος του πρωθυπουργού της χώρας να είναι περιορισμένος, ως εκ τούτου το να υπογράφει συμφωνίες με τρίτες χώρες είναι μια κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας Skhirat”. Η αιγυπτιακή πλευρά προσθέτει ότι "αυτές οι δυο συμφωνίες δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της περιοχής ή στα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Μεσογείου”.

  Παράλληλα το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στις συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης, τις οποίες χαρακτήρισε ως "αρνητική κίνηση”, η οποία έρχεται σε μια χρονική στιγμή που διεξάγονται διεθνείς προσπάθειες για να υπάρξει μια συνολική λύση στην κρίση που μαστίζει τη χώρα, με έναν τέτοιο τρόπο που θα προστατεύεται η ενότητα της και θα θα αποκαθιστά τους εθνικούς θεσμούς της.

  Τέλος, το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες για τη Λιβύη, στο Βερολίνο.

  Επαφές με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου

  Όπως αναφέρει η "Ahram”, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Sameh Shouκry είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του σε Ελλάδα και Κύπρου, Νίκο Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν έχει καμία νομική υπόσταση και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το υφιστάμενο καθεστώς των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ