Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Νοε-2019 19:41

  ΟΑΧΟ: Η επίθεση στην Ντούμα της Συρίας το 2018 ήταν με χημικά

  ΟΑΧΟ: Η επίθεση στην Ντούμα της Συρίας το 2018 ήταν με χημικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Φερνάντο Αρίας υποστήριξε σήμερα αναφορά των ερευνητών του για μια επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να έγινε στη Συρία, παρά τη δημοσιοποίηση εγγράφων που αμφισβητούν τα πορίσματά της.

  Ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσίευσε αυτό το Σαββατοκύριακο ηλεκτρονική αλληλογραφία ενός μέλους της ομάδας που διενήργησε την έρευνα για χημική επίθεση που φέρεται να έγινε στην πόλη Ντούμα, στα προάστια της Δαμασκού, τον Απρίλιο του 2018, κατηγορώντας τον ΟΑΧΟ ότι απέκρυψε παρατυπίες.

  Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της είχαν πρόσβαση σε αυτό το email και σε ένα προηγούμενο έγγραφο που και τα δύο θέτουν υπό αμφισβήτηση τα πορίσματα του ΟΑΧΟ τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την 1η Μαρτίου 2019.

  Η Μόσχα αμφισβήτησε πάντα την αλήθεια για τις χημικές επιθέσεις στη Συρία και δήλωσε ότι αυτές είχαν σκηνοθετηθεί, απορρίπτοντας κυρίως την έκθεση του οργανισμού, σύμφωνα με την οποία είχε χρησιμοποιηθεί χλώριο στη Ντούμα σε μια επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερους από 40 ανθρώπους στις 7 Απριλίου του 2018.

  Οι Δυτικοί, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, είχαν κατηγορήσει τότε τις συριακές αρχές ότι βρίσκονταν πίσω από το περιστατικό αυτό και σε αντίποινα πραγματοποίησαν επιθέσεις σε συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

  "Από τη φύση τους όλες οι ενδελεχείς έρευνες μελών μιας ομάδας εκφράζουν υποκειμενικές απόψεις", δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ Φερνάντο Αρίας, σε ομιλία του ανοίγοντας το ετήσιο συνέδριο των κρατών μελών του οργανισμού, που έχει την έδρα του στη Χάγη.

  "Ορισμένες από αυτές τις διαφορετικές απόψεις συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε ορισμένες σφαίρες δημόσιας συζήτησης αλλά πρέπει να επαναβεβαιώσω ότι υποστηρίζω το ανεξάρτητο και επαγγελματικό πόρισμα της έρευνας", πρόσθεσε.

  Σύμφωνα με το WikiLeaks, ερευνητής, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή, εξέφρασε σε ένα email "τις πλέον σοβαρές ανησυχίες" του δηλώνοντας ότι η αναφορά του ΟΑΧΟ "διαστρεβλώνει τα γεγονότα" και αντανακλά μια "μη σκόπιμη προκατάληψη".

  Ο Αρίας δήλωσε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης για το περιστατικό στη Ντούμα είχε ανακοινωθεί στη νέα ομάδα των ερευνητών, αρμόδια να ταυτοποιήσει τους φερόμενους ως δράστες αυτών των επιθέσεων στη Συρία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ