Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Νοε-2019 16:37

  Η Μέρκελ "δεν θυμάται" να "μάλωσε" τον Μακρόν σε πρόσφατο δείπνο στο Βερολίνο

  Η Μέρκελ "δεν θυμάται" να "μάλωσε" τον Μακρόν σε πρόσφατο δείπνο στο Βερολίνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεν θυμάται τίποτα περί παραπόνων, οργής ή αντιπαράθεσης, αλλά μόνο μια υπέροχη παρέα που συζητούσε για τα γεγονότα που οδήγησαν στην επανένωση της Γερμανίας και για την προσπάθεια Γερμανίας και Γαλλίας να βρίσκουν πάντα από κοινού λύσεις, ακόμη και όταν έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με δημοσίευμα των New York Times που θέλει την Καγκελάριο να διαμαρτυρήθηκε έντονα στον πρόεδρο της Γαλλίας κατά την διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την επέτειο των 30 ετών από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

  Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η κ. Μέρκελ κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι του αρέσει η πολιτική του ταραχοποιού. "Αλλά κουράστηκα να μαζεύω τα κομμάτια. Ξανά και ξανά, πρέπει να ξανακολλήσω τις πορσελάνες που έσπασες, ώστε να μπορούμε μετά να καθίσουμε και να πιούμε μαζί το τσάι μας", φέρεται να είπε η κυρία Μέρκελ στον κ. Μακρόν, αναφερόμενη τόσο στην δήλωση του τελευταίου περί "εγκεφαλικά νεκρού" ΝΑΤΟ όσο και στην στάση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά του ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

  "Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο ενός δείπνου με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο την επομένη της 30ής επετείου από την Πτώση του Τείχους. Η συζήτηση ήταν βεβαίως εμπιστευτική και δεν μεταφέρουμε πληροφορίες από αυτήν. Μπορώ όμως να σας πω ότι στην μνήμη της Καγκελάριου για αυτό το βράδυ δεν υπάρχουν ούτε παράπονα ούτε οργή ούτε αντιπαράθεση. Αυτό που υπάρχει είναι μια υπέροχη παρέα με θέμα συζήτησης τα γεγονότα και τις αποφάσεις πριν από 30 χρόνια σχετικά με την γερμανική ενότητα, τις συχνά διαφορετικές προσεγγίσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας σε θέματα και προκλήσεις και για το γεγονός ότι πάντα ψάχνουμε από κοινού λύσεις. Αυτή ήταν η ουσία και το πνεύμα αυτού του δείπνου", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι αυτή είναι και η επίσημη τοποθέτηση της Καγκελαρίας σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα των New York Times, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι "είναι αρκετά σύντομη ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό της".

  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με την Γαλλία σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ και τα δυτικά Βαλκάνια, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την σχετική δήλωση της Καγκελαρίου για την διατύπωση που χρησιμοποίησε ο κ. Μακρόν σχετικά με το ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή η ίδια δεν θα χρησιμοποιούσε έναν τόσο αφοριστικό όρο. Σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, "κάτι το οποίο κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν κατέστη εφικτό να αποφασιστεί --για μας, δυστυχώς--, βρισκόμαστε μεταξύ των πολλών κρατών - μελών που λυπούνται για αυτό και είχαμε προφανώς κατά το τελευταίο Συμβούλιο μια διαφορετική προσέγγιση από τους Γάλλους φίλους και εταίρους μας", πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, για να συνεχίσει: "Έχω ξαναπεί: υπάρχουν κατ' επανάληψη αυτές οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, σε μεμονωμένα θέματα και προκλήσεις. Αυτό είναι και μέσα στην διαφορετική πολιτική κουλτούρα των δύο χωρών μας, αλλά υπάρχει πάντα η προσπάθεια --και αυτή είναι σχεδόν πάντα επιτυχής-- να βρεθεί ένας κοινός δρόμος, μια κοινή λύση. Σε αυτό εργάζεται η Καγκελάριος με τον Εμανουέλ Μακρόν".

  Κληθείς πάντως να σχολιάσει αν ο Πρόεδρος Μακρόν έχει πράγματι "σπάσει την πορσελάνη" σε ό,τι αφορά την ανατολική Ευρώπη, ο Στέφεν Ζάιμπερτ εξήγησε ότι δεν είναι δική του δουλειά να μιλήσει για λογαριασμό άλλων χωρών, αλλά τόνισε ότι "η Γερμανία και η Γαλλία βλέπουν την ανάγκη όχι μόνο να δώσουν στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά και να την εφαρμόσουν στην πράξη -- και ο δρόμος προς τα εκεί ήταν τουλάχιστον στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αμφιλεγόμενος". Για τον Γάλλο Πρόεδρο, εξήγησε, προτεραιότητα ήταν να δρομολογηθεί μια μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας, κάτι με το οποίο, όπως είπε, επί της αρχής συμφωνεί και το Βερολίνο. "Παραταύτα βλέπουμε κι εμείς, όπως και τα περισσότερα κράτη-μέλη, την αναγκαιότητα να τηρηθούν πραγματικά οι υποσχέσεις έναντι της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, οι οποίες και οι δύο υλοποίησαν πολλές από τις απαιτήσεις τις οποίες θέσαμε", διευκρίνισε και δήλωσε εμφατικά ότι "η Γαλλία είναι ο σημαντικότερος εταίρος και φίλος της Γερμανίας στην Ευρώπη και ανάλογα διαμορφώνεται και η συνεργασία μας". "Αυτό", πρόσθεσε, "δεν μας καθιστά ίδιες χώρες και σε αυτό βρίσκεται και η γοητεία". Σε ό,τι αφορά την συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι για την Ευρώπη είναι σωστό και ενδεδειγμένο να συνεισφέρει περισσότερο στην δική της ασφάλεια και άμυνα, αλλά μέσα από την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και όχι αντικαθιστώντας την Συμμαχία. "Το ΝΑΤΟ πρέπει πάντα να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις συνθήκες. Και αυτό, ως μία ισχυρή συμμαχία, το έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια. Πάντα είναι απαραίτητη μια διαδικασία συζήτησης στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και παρέπεμψε στις σχετικές προτάσεις που έχει υποβάλει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ