Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Νοε-2019 14:04

  Δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας ''Δεύτερης Φάσης'' στο άμεσο μέλλον για ΗΠΑ-Κίνα

  Δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας ''Δεύτερης Φάσης'' στο άμεσο μέλλον για ΗΠΑ-Κίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία φιλόδοξη εμπορική συμφωνία "δεύτερης φάσης” μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανή, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να οριστικοποιήσουν μία προκαταρκτική συμφωνία "πρώτης φάσης”, σύμφωνα τόσο με Αμερικανούς, όσο και με Κινέζους αξιωματούχους, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Τον Οκτώβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία και του αντιπρόεδρου της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, ότι ο ίδιος ανέμενε την ταχεία έναρξη μιας δεύτερης φάσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων, μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη πρώτη φάση. Η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, θα επικεντρωθεί στην βασική καταγγελία των ΗΠΑ ότι η Κίνα κλέβει τα πνευματικά της δικαιώματα, αναγκάζοντας τις αμερικανικές εταιρίες να μεταφέρουν την τεχνολογία τους σε Κινέζους ανταγωνιστές τους, όπως είχε αναφέρει ο Τραμπ στην ίδια δήλωση.

  Όμως, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2020, οι δυσκολίες για την επίτευξη της συμφωνίας πρώτης φάσης, σε συνδυασμό με την απροθυμία του Λευκού Οίκου να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να πιέσουν το Πεκίνο, μειώνουν τις όποιες ελπίδες για κάτι πιο φιλόδοξο στο άμεσο μέλλον.

  Ωστόσο η διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2020, οι δυσκολίες στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας, σε συνδυασμό με την άρνηση του Λευκού Οίκου να συνεργαστεί με άλλες χώρες προκειμένου να ασκηθούν συντονισμένες πιέσεις στο Πεκίνο, μειώνουν τις ελπίδες για την επίτευξη ενός καλύτερου διαπραγματευτικού αποτελέσματος στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

  Ο διάρκειας 16 μηνών εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών έχει προκαλέσει προβλήματα στις αμερικανικές επιχειρήσεις καθώς και στους αγρότες και στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθιστώντας δυσκολότερη την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Η επίτευξη της πρώτης φάσης της συμφωνίας ενδέχεται να υπογραφεί από το νέο έτος, καθώς οι δυο χώρες διαφωνούν με το αίτημα του Πεκίνου για εκτεταμένη μείωση στους δασμούς, όπως μετέδωσε το Reuters τη Τετάρτη.

  Εντωμεταξύ, στην εφημερίδα ''The Global Times'', η οποία ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, ανέφερε προηγουμένως σήμερα, πως οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στις υπογραφές για την ολοκλήρωσης της συμφωνίας πρώτης φάσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ