Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Νοε-2019 12:31

  Ρωσία: Αναμένεται ένταση με τις δυτικές χώρες στη σύνοδο για τα χημικά όπλα

  Ρωσία: Αναμένεται ένταση με τις δυτικές χώρες στη σύνοδο για τα χημικά όπλα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία και οι δυτικές χώρες προετοιμάζονται για μία ακόμη αντιπαράθεση αυτή την εβδομάδα κατά την ετήσια σύνοδο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), οι επιθεωρητές του οποίου αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα για πρώτη φορά τους υπεύθυνους για χημικές επιθέσεις στη Συρία.

  Η πρώτη έκθεση της ομάδας των ερευνητών που έχει αναλάβει να καθορίσει τους δράστες των επιθέσεων αυτών στη Συρία αναμένεται στις αρχές του νέου έτους, μια προοπτική που ήδη προκαλεί εντάσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΟΑΧΟ.

  Στη διάρκεια της συνόδου του οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή στη Χάγη, έδρα του ΟΑΧΟ, η Μόσχα απειλή να μπλοκάρει την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2020, αν σε αυτόν περιλαμβάνεται χρηματοδότηση για την ομάδα των ερευνητών.

  Ενδεχόμενο μπλοκάρισμα του προϋπολογισμού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ΟΑΧΟ, αν και οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία εκτιμούν ότι έχουν τη στήριξη αρκετών χωρών ώστε αυτός να υιοθετηθεί με μεγάλη πλειοψηφία.

  Πέρυσι η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν τον προϋπολογισμό, ο οποίος τελικά εγκρίθηκε με 99 ψήφους υπέρ έναντι 27 κατά.

  Οι Δυτικοί διπλωμάτες ελπίζουν φέτος η πλειοψηφία να είναι ακόμη μεγαλύτερη, προκειμένου να υπογραμμιστεί η διεθνής στήριξη στον ΟΑΧΟ.

  Πολυαναμενόμενη έκθεση

  Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη Συρία και τους συμμάχους της, η πλειοψηφία των 193 κρατών μελών είχε ψηφίσει τον Ιούνιο του 2018 υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του ΟΑΧΟ, εξουσιοδοτώντας πλέον τον οργανισμό να καθορίζει τον δράστη μιας χημικής επίθεσης και όχι απλώς να καταγράφει τη χρήση αυτού του είδους των όπλων.

  "Όλος ο κόσμος αναμένει τα αποτελέσματα της Επιτροπής Ταυτοποίησης και Έρευνας", δήλωσε διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

  Σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες, η έκθεση των ερευνητών θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

  Η Μόσχα έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα ότι κάποιες χημικές επιθέσεις στη Συρία ήταν πραγματικές, χαρακτηρίζοντάς τες σκηνοθετημένες. Παράλληλα έχει απορρίψει την έκθεση του ΟΑΧΟ, σύμφωνα με την οποία χρησιμοποιήθηκε αέριο χλωρίου στην επίθεση του Απριλίου του 2018 στη Ντούμα.

  Θα απαγορευθεί ο νόβιτσοκ;

  Οι μεγάλες δυνάμεις ενδέχεται ωστόσο να συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό θέμα στη διάρκεια αυτής της συνόδου: στην προσθήκη του νευροπαραλητικού παράγοντα νόβιτσοκ στον κατάλογο με τις απαγορευμένες από τον ΟΑΧΟ ουσίες.

  Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε αυτή την ουσία για να δηλητηριάσει έναν Ρώσο πρώην πράκτορα, τον Σεργκέι Σκριπάλ, και την κόρη του στο Σάλσμπουρι τον Μάρτιο του 2018. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

  Τον Ιανουάριο το εκτελεστικό συμβούλιο του ΟΑΧΟ αποφάσισε να προσθέσει δύο οικογένειες χημικών ουσιών, ιδιαίτερα τοξικών, ανάμεσά τους και τον νόβιτσοκ στη Σύμβαση για την Απαγόρευση ων Χημικών Οπλών. Η απόφαση αυτή πρέπει να επικυρωθεί από τις χώρες μέλη.

  Η Ρωσία επιθυμεί από την πλευρά της να προστεθούν στον κατάλογο και άλλες χημικές ουσίες, με τις οποίες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πραγματοποιούν πειράματα δυτικές χώρες.

  Σύμφωνα με διπλωμάτες, μοιάζει να διαφαίνεται ένας συμβιβασμός στο θέμα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ