Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Νοε-2019 11:36

  Όρμπαν - Fidesz: Σκέψεις για αποχώρηση από το κεντροδεξιό μπλοκ της ΕΕ

  Όρμπαν - Fidesz: Σκέψεις για αποχώρηση από το κεντροδεξιό μπλοκ της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κυβερνών Κόμμα της Ουγγαρίας, Fidesz, μπορεί να εγκαταλείψει το κεντροδεξιό μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τα μικτά μηνύματα σχετικά με τις προθέσεις του μετά τον αποκλεισμό του Fidesz από τη διήμερη συνάντηση του ΕΛΚ στην Κροατία αυτή την εβδομάδα., δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέστειλε την ένταξη του Fidesz τον Μάρτιο λόγω ανησυχίας για τις λαϊκιστικές εκστρατείες κατά της μετανάστευσης και τη διάβρωση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του Τύπου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων από τον Όρμπαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

  Το ΕΛΚ ανακοίνωσε ότι θα στείλει μια ομάδα "σοφών" για να ερευνήσει τις συνθήκες στην Ουγγαρία και να αποφασίσει εάν θα διατηρήσει το Fidesz στις τάξεις του, διαδικασία που ο νέος πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ αναμένει να κλείσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

  Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ήταν επιθετικός σε σχόλιά του σε ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο την Παρασκευή. "Αναστέλλουμε την ιδιότητά μας ως μέλος του γκρουπ", είπε. "Αναμένουμε το ΕΛΚ να ξεκαθαρίσει τα σχέδιά του και στη συνέχεια θα λάβουμε τις αποφάσεις μας".

  Σε ομιλία του στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ, ο Τουσκ δεν κατανόμασε τον Όρμπαν, αλλά δήλωσε ότι η συντηρητική κομματική ομάδα ήταν αποφασισμένη να αντιταχθεί στο χειραγωγικό λαϊκισμό και τις ψεύτικες ειδήσεις.

  "Δεν θα θυσιάσουμε αξίες όπως οι πολιτικές ελευθερίες, το κράτος δικαίου και η ευπρέπεια στη δημόσια ζωή στο βωμό της ασφάλειας και της τάξης", δήλωσε ο Τουσκ. "Όποιος δεν είναι σε θέση να το δεχτεί, βρίσκεται de facto έξω από την οικογένειά μας (ΕΛΚ)."

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ