Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Νοε-2019 12:30

  Προειδοποίηση ΟΟΣΑ: Στασιμότητα εάν διατηρηθούν οι εμπορικές εντάσεις

  Προειδοποίηση ΟΟΣΑ: Στασιμότητα εάν διατηρηθούν οι εμπορικές εντάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να διολισθήσει σε ένα τέλμα χαμηλής ανάπτυξης εάν δεν υπάρξει επείγουσα δράση για να ανακληθούν τα πρόσφατα εμπόδια στο εμπόριο και δεν ενισχυθούν οι επενδύσεις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

  Ο Οργανισμός, στην τριμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, προειδοποιεί ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος με τον βραδύτερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται περισσότερο επιφυλακτικός για τα επόμενα χρόνια, αναφέροντας ότι δεν περιμένει πλέον ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος και μόνο μια μέτρια επιτάχυνση το 2021.

  Ειδικότερα, ο Οργανισμός χαμήλωσε την εκτίμηση του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2020 στο 2,9% από 3% που περίμενε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει αμετάβλητος από το 2019, στα χαμηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια κρίση του 2007-2008.

  Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ περιμένει η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας να επιβραδύνει στο 2% το επόμενο έτος και το 2021 από 2,3% αυτό το έτος. Η Ευρωζώνη μετά από ανάπτυξη 1,2% το 2019 αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,1% το 2020, για να ενισχυθεί ελαφρώς στο 1,2% το 2021.

  Για την Κίνα ο Οργανισμός τοποθετεί την ανάπτυξη στο 6,2% το 2019, ενώ περιμένει επιβράδυνση στο 5,7 το 2020 και 5,5% το 2021.

  Η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στις εμπορικές εντάσεις, με τον Οργανισμό να εκτιμά ότι θα μειώσουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα μεταξύ 0,5% και 0,7%  τόσο το 2020 όσο και το 2021.

  "Τα πράγματα δεν κινούνται", αναφέρει η Laurence Boone, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. "Αυτό που βλέπουμε είναι οι επενδύσεις να χάνουν τη δυναμική τους, ανοίγοντας τον δρόμο για να παραμείνει  η ανάπτυξη σε αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα".

  Ο Οργανισμός σημειώνει ότι οι επενδύσεις έχουν αποδυναμωθεί εν μέσω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα, το Brexit και άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις.

  Για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, ο Οργανισμός σημειώνει ότι η επίτευξη της πρώτης φάσης της συμφωνίας θα ήταν ένα θετικό βήμα, ωστόσο δεν πρόκειται να επιλύσει βαθύτερα προβλήματα.

  Ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

  Ειδικότερα, κάνει έκκληση για επενδυτικά ταμεία που θα αντλούν κεφάλαια από τις αγορές ομολόγων με χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια για να στηρίξουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της  ψηφιοποίησης.

  Αναφέρει επίσης ότι πολλά κεφάλαια επενδύονται στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και όχι αρκετά στις νέες τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές. Οι οικονομολόγοι του Οργανισμού εκτιμούν ότι πάνω από 1 τρισ. δολ. θα κατευθυνθούν στην προμήθεια νέων ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030 σε σύγκριση με λιγότερα από 300 εκατ. δολ. σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ