Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Νοε-2019 14:19

  Η Deutsche Boerse σκέφτεται να μπει στη "μάχη" για το χρηματιστήριο της Μαδρίτης

  Η Deutsche Boerse σκέφτεται να μπει στη "μάχη" για το χρηματιστήριο της Μαδρίτης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μάχη για το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης ενδεχομένως να κλιμακωθεί και να εξελιχθεί σε ένα πόλεμο προσφορών μεταξύ τριών διεκδικητών, δεδομένου ότι η εταιρεία διαχείρισης του γερμανικού χρηματιστηρίου Deutsche Boerse AG εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει και αυτή προσφορά για την απόκτηση της Bolsas y Mercados Espanoles SA (ΒΜΕ).

  Σημειώνεται ότι πρόταση εξαγοράς για την BME έχει υποβάλει ήδη ο φορέας διαχείρισης του ελβετικού χρηματιστηρίου SIX Group, ενώ σε συζητήσεις με το χρηματιστήριο της Μαδρίτης βρίσκεται και η Euronext, που διαχειρίζεται ήδη τις αγορές της Ιρλανδίας και του Όσλο.

  Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ο φορέας διαχείρισης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει και αυτός πρόταση εξαγοράς της Bolsas y Mercados Espanoles SA. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και η Deutsche Boerse μπορεί τελικά να αποφασίσει να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

  Εκπρόσωπος της Deutsche Boerse αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος La Informacion αναφέρθηκε νωρίτερα για το ενδιαφέρον του γερμανικού φορέα.

  Οι μετοχές της BME σημείωσαν άνοδο κάτω του 1%, έχοντας καταγράψει άλμα σχεδόν

  Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της BME ανέρχεται σε περίπου 2,9 δισ. ευρώ (3,2 δισ. δολάρια) και είναι υψηλότερη από την προσφορά ύψους 2,8 δισ. δολαρίων που υπέβαλε για την εξαγορά της η εταιρεία διαχείρισης του ελβετικού χρηματιστηρίου SIX Group AG τη Δευτέρα, αφότου η Euronext αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την BME.

  Όπως σημειώνει το Bloomberg, η "όρεξη” της Deutsche Boerse για εξαγορές δεν είναι κρυφή, αφού τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια ύψους 2,2 δισ. Δολαρίων μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντός της για την απόκτηση της δραστηριότητας συναλλάγματος της Refinitiv.

  Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εμφανιζονται επιφυλακτική όσον αφορά το ενδιαφέρον της Deutsche Boerse για την BME. Ο γερμανικός όμιλος θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη αξία μέσω επαναγοράς μετοχών από ό,τι "επενδύοντας σε ένα χρηματιστήριο με μειούμενα έσοδα”, ανέφερε ο Christoph Blieffert, αναλυτής της Commerzbank AG, προσθέτοντας ότι η BME δεν ταιριάζει με τη στρατηγική του γερμανικού χρηματιστηρίου.

  Σημειώνεται ότι οι φορείς εκμετάλλευσης χρηματαγορών παγκοσμίως αναζητούν συμφωνίες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα κόστη τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσοδοφόρες υπηρεσίες.

  Σε ό,τι αφορά τη Euronext, η απόκτηση της BME θα την βοηθούσε να επεκτείνει το αποτύπωμά της στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς ήδη διαχειρίζεται τα χρηματιστήρια της Ιρλανδίας και του Όσλο. Η εταιρεία θεωρεί μάλιστα ότι διαθέτει πλεονέκτημα έναντι της SIX Group, δεδομένου ότι η Ελβετία έχει μια αβέβαιη ρυθμιστική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η BME πάντως χαρακτήρισε την προσφορά της SIX "θετική”, προσθέτοντας ότι αντικατοπτρίζει την αξία της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ