Συνεχης ενημερωση
Από τον Πύργο του Άιφελ στο Μπιγκ Μπεν σε δύο ώρες; Αυτό κατάφερε η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Eurostar. Σήμερα τι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτό το κατόρθωμα;
Στις 14 Νοεμβρίου 1994 το πρώτο τρένο της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Eurostar ξεκίνησε το ταξίδι του από το Λονδίνο με προορισμό το Παρίσι. Ο Μπομπ Πρίστον, οδηγός του πρώτου δρομολογίου, το χαρακτήρισε "ιστορική στιγμή". Αν και η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι το Παρίσι – Λονδίνο, δεν είναι και η μοναδική. Το Eurostar άρχισε να λειτουργεί λίγους μήνες μετά το άνοιγμα του Γιουροτούνελ. Το τούνελ περίπου 37 χλμ κάτω από το στενό της Μάγχης είναι όχι μόνο η μακρύτερη υποθαλάσσια σήραγγα στον κόσμο, αλλά και η εδαφική απευθείας σύνδεση της Μεγάλης Βρετανίας με την ηπειρωτική Ευρώπη. Για πολλούς ταξιδιώτες αποτελεί μια εναλλακτική λύση για το αεροπλάνο.
Το 2018 ταξίδεψαν μέσω του Γιουροτούνελ 22 εκατομμύρια επιβάτες, 11 εκατομμύρια εκ των οποίων με το Eurostar. "Για τη γερμανική αγορά το τρένο δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία" λέει ο ειδικός τουρισμού Τόρστεν Κίρστγκες, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιάντε στο Βιλχελμσχάφεν. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή για τη Γερμανία δεν ήταν τόσο πρακτικό να ταξιδέψεις στο Λονδίνο μέσω της Γαλλίας. Οι αριθμοί τον δικαιώνουν: Μόνο περίπου 240.000 ταξίδια της Eurostar ξεκινούν ή τελειώνουν στη Γερμανία, όπως προκύπτει από έκθεση της εταιρείας Ernst & Young.
Απευθείας σύνδεση για Λονδίνο από την Φρανκφούρτη ή την Κολωνία; "Αυτό θα είχε ενδιαφέρον" αναφέρει εκπρόσωπος των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn. Βέβαια, δεν είναι ακόμη όλα τα τρένα εξοπλισμένα με ένα κατάλληλο σύστημα προστασίας αμαξοστοιχιών, αλλά αυτό εξαρτάται από μία άδεια λειτουργίας από το σύστημα τρένων υψηλών ταχυτήτων.
Τρένο αντί για αεροπλάνο;
Γιατί όμως να επιλέξει κανείς το τρένο, όταν μπορεί να είναι από το Παρίσι στο Λονδίνο σε μία μόνο ώρα με το αεροπλάνο; Ο Κίρστγκες υποστηρίζει ότι "με το τρένο εξοικονομεί κανείς χρόνο γιατί φθάνει απευθείας στην πόλη και όχι σε ένα αεροδρόμιο που βρίσκεται εκτός". Μπορεί επίσης να αποφύγει το check in και τον έλεγχο διαβατηρίων.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι το τρένο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με το αεροπλάνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostar, το ταξίδι Λονδίνο – Παρίσι με τρένο επιβαρύνει το περιβάλλον μόνο με 4,1 χιλιόγραμμα διοξειδίου του άνθρακα το άτομο. Το ίδιο ισχύει και για τα δρομολόγια Λονδίνο – Βρυξέλλες ή Λονδίνο – Άμστερνταμ. Για την αντίστοιχη πτήση το οικολογικό αποτύπωμα είναι 64,2 χιλιόγραμμα διοξειδίου του άνθρακα.
Πρόσφατα ο γαλλικός κρατικός σιδηρόδρομος είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει μία συγχώνευση των θυγατρικών εταιρειών Eurostar και Thalys. Η εταιρεία Thalys συνδέει τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Ο ειδικός σε θέματα τουρισμού Τόρστεν Κίρστγκες ελπίζει ότι – ανεξάρτητα από τη σήραγγα– μελλοντικά στην Ευρώπη το τρένο θα ενισχυθεί. Εξάλλου από το πρώτο ταξίδι της Eurostar πολλά έχουν αλλάξει. Ο σχεδιασμός, για παράδειγμα, έχει διαφοροποιηθεί ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει επεκταθεί.
Το Brexit: H μεγάλη πρόκληση
Στο κοντινό μέλλον η Eurostar θα έρθει αντιμέτωπη με μία μεγάλη πρόκληση: το brexit. Όπως αναφέρουν οι "Financial Times", εάν η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία αναμένεται χάος στο λονδρέζικο σταθμό της Eurostar, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. Στην χειρότερη περίπτωση θα πρέπει μέχρι 15.000 επιβάτες καθημερινά να περιμένουν σε ουρά ενάμισι χιλιομέτρου. Ακόμη ενδέχεται να μειωθεί ο αριθμός των επαγγελματικών ταξιδιών. Αυτή τη στιγμή το 60% όλων των ταξιδιωτών τις εργάσιμες ημέρες γίνονται για επαγγελματικούς λόγους.
Ωστόσο, η σύνδεση δεν αφορά μόνο επιβατικά τρένα αλλά και εμπορικά και τρένα μεταφοράς αυτοκινήτων. Το 2018 το τρένο μεταφοράς αυτοκινήτων Le Shuttle μετέφερε 2,7 εκατομμύρια οχήματα. Από την κατασκευή της σήραγγας έχουν περάσει από αυτήν σχεδόν 410 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων. Για αυτό και στην περίπτωση ενός brexit χωρίς συμφωνία το μέλλον για τη Eurostar προδιαγράφεται αβέβαιο.
Ούλι Χέσε & Γιούλια Νάουε (dpa)
Επιμέλεια: Μαγδαληνή Γκόγκου
Πηγή: Deutsche Welle
-
15:28 Μάας: Δεν θα υπάρξουν συστηματικοί έλεγχοι στα σύνορα Γερμανίας - Γαλλίας
-
15:25 Στ. Κοντονής για Κουφοντίνα: Ο δρόμος επίλυσης μέσω της Δικαιοσύνης θα είναι για όλους λυτρωτικός - Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ
-
15:20 Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί
-
15:15 Διευρύνθηκαν οι ζημιές της Perrigo στο δ΄ τρίμηνο
-
15:07 Για ποιους λόγους έρχεται το ηλεκτρονικό τιμολόγιο στο δημόσιο
-
15:06 ΔΕΔΔΗΕ: Καμία χρέωση για τα τηλεφωνήματα για διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της "Μήδειας"
-
15:03 ΕΕ-Κομισιόν: Η Ελλάδα στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στις δαπάνες
-
15:01 Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Δωρεάν συμμετοχή στην transport logistic Online 2021
-
14:57 Μακρόν: Κάντε υπομονή 4-6 εβδομάδες για τη χαλάρωση των περιορισμών
-
14:54 Τηλεδιάσκεψη Κ. Μητσοτάκη με τον Σουηδό ομόλογό του, Σ. Λέβεν
-
Ο Γκέιτς προειδοποιεί ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία μπορεί να χρειαστεί όλο το 2022
-
Στο φως ένας βαρεμάρας, στο σκοτάδι ένας σταρ
-
Επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ...
-
Κράτα ρευστότητα
-
Παγώνη: Το lockdown δεν έχει νόημα - Να ανοίξουν σχολεία, καταστήματα ακόμα κι εστίαση
-
Κυβέρνηση και θύματα δείχνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αντί της απεργίας πείνας στον Κουφοντίνα - Τι απαντά η συνήγορος του
-
Ο Warren Buffett δεν τσιμπά το "δόλωμα" Bitcoin και Reddit
-
Προσφορές από 15 ενδιαφερόμενους για τους Πύργους στο Ελληνικό - Οι χρήσεις τους
-
Συνεχίζεται ο έλεγχος στη ΦΑΓΕ από την Εισαγγελία του Λουξεμβούργου
-
Τελευταία προθεσμία για δηλώσεις ενοικίων COVID - Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
-
Επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ... (132)
-
Κυβέρνηση και θύματα δείχνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αντί της απεργίας πείνας στον Κουφοντίνα - Τι απαντά η συνήγορος του (46)
-
Παγώνη: Το lockdown δεν έχει νόημα - Να ανοίξουν σχολεία, καταστήματα ακόμα κι εστίαση (33)
-
Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τον Δ. Κουφοντίνα - Σταθερή στη γραμμή της η κυβέρνηση (24)
-
Στο φως ένας βαρεμάρας, στο σκοτάδι ένας σταρ (21)
-
Να είναι καλά οι επιστρεπτέες, γιατί από ανάπτυξη βράστα... (18)
-
Απέσυρε την υποψηφιότητά της για τη θέση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ η Α. Διαμαντοπούλου (11)
-
Ο Γκέιτς προειδοποιεί ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία μπορεί να χρειαστεί όλο το 2022 (10)
-
Προσδεθείτε και επιμείνετε ψηφιακά (10)
-
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν τον Μάρτιο ένα ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού (7)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
