Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Νοε-2019 08:48

  Τελευταία ευκαιρία να φτάσει στην Κύπρο LNG για ηλεκτροπαραγωγή

  Τελευταία ευκαιρία να φτάσει στην Κύπρο LNG για ηλεκτροπαραγωγή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δύσκολες αποφάσεις για την τελευταία ευκαιρία να φτάσει στην Κύπρο υγροποιημένο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή καλείται να πάρει τις επόμενες μέρες η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος". Στην ουσία η επιλογή γι' αυτή τη λύση είναι είτε τώρα, είτε ποτέ.

  Κι αυτό, διότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ακολούθησε χθες με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, απόφαση της Ε.Ε. ότι μετά το 2021 δεν θα χρηματοδοτήσει έργα με ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου του φυσικού αερίου. Ανάλογη απόφαση έλαβε προηγουμένως η Ε.Ε. που δεν θα δώσει ξανά χορηγίες για έργα ορυκτών καυσίμων. Τα €100 εκατομμύρια με τα οποία χορηγεί τις υποδομές για το τερματικό αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό είναι τα τελευταία.

  Η σημαντική συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. και η ευνοϊκή βασική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ήταν τα δεδομένα που οδήγησαν σε αίσια μέχρι τώρα πορεία τον διαγωνισμό για έλευση LNG στην Κύπρο, με την ελπίδα βιώσιμου τερματικού και ενδεχομένως φθηνότερων τιμολογίων ηλεκτρισμού. Χωρίς τη χρηματοδότηση είναι αδύνατο να έχουμε βιώσιμη έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όμως, η απόφαση για να προχωρήσει η ΔΕΦΑ σε υπογραφές συμβολαίων με την κοινοπραξία που επέλεξε ως προτιμητέο προσφοροδότη, δεν είναι εύκολη.

  Ο Γ. Ελεγκτής έχει αποστείλει στη ΔΕΦΑ σειρά παρατηρήσεων και ερωτημάτων για την αξιολόγηση και άλλα στάδια του διαγωνισμού, που χρήζουν σαφών απαντήσεων και διευκρινίσεων, ώστε να διαφανεί η ορθότητα και τήρηση των διαδικασιών για την λήψη αποφάσεων.

  Το ζήτημα αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες μέρες σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, γίνεται ορατό πλέον ότι μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες των τελευταίων 15 ετών για έλευση LNG, θα είναι η τελευταία. Μεταξύ άλλων, η οικονομία και τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά, με επιβαρύνσεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού, την ανικανότητα της Κύπρου να φέρει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή εντός του 2020.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ