Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Νοε-2019 16:45

  Πενιχρά αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ

  Πενιχρά αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  To ευχολόγιο Τράμπ για την προσωπική σχέση με τον κ. Ερντογάν και την δράση της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας στη χθεσινή συνάντηση του με τον τούρκο πρόεδρο έμοιαζε με ομιλία προέδρου πολυεθνικής που αναφερόταν σε συνεργασία σε μια άλλη αγορά ενώ αυτός που μίλησε ως πολιτικός και ξεδίπλωσε δημόσια όλη την ατζέντα, ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι προσπαθούν να μη διαρρήξουν τη σχέση τους με την Τουρκία ούτως ώστε αυτή να μην περάσει στο άλλο στρατόπεδο. Ωστόσο στα ουσιαστικά θέματα όπως είναι το κουρδικό αλλά και αυτό των S400 και το πρόγραμμα των F35 δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος πέρα από την διαπίστωση της διαφωνίας.

  Μένει όμως ένα ανοιχτό παράθυρο για διαπραγματεύσεις επί του θέματος για να βρεθεί λύση στη συνέχεια του προγράμματος των F35. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε και δημόσια ότι με τις σωστές προϋποθέσεις η Τουρκία είναι έτοιμη να αγοράσει και τους Patriot.

  Μάλιστα στην πρωτοφανή πρωτοβουλία του Τραμπ που οργάνωσε συνάντηση του κ. Ερντογάν με Γερουσιαστές, ο κ. Ερντογάν όταν έγινε αναφορά στους Κούρδους της Συρίας διέκοψε, τονίζοντας ότι "αυτοί στους οποίους αναφέρεστε είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις ΡΥΔ - ΥΡΓ, παρακλάδια του ΡΚΚ και όχι κούρδοι".

  Ο Ερντογάν συνομιλεί με όλους

  Αυτό που αποκόμισε άμεσα στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των αρμενίων, αφού ξεδίπλωσε την πρόταση της Άγκυρας για κοινή επιτροπή ιστορικών με την Αρμενία με απεριόριστη πρόσβαση στα τουρκικά αρχεία, ήταν το μπλοκάρισμα του σχεδίου αναγνώρισης στην Γερουσία, λίγες ώρες μετά την συνάντηση Ερντογάν -Τράμπ - Γερουσιαστών, από τον Γερουσιαστή Λίντσει Γκράχαμ, ο οποίος μια εβδομάδα πριν είχε ζητήσει από τον κ. Τράμπ με επιστολή του επιπλέον κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

  Ενδεχομένως τις επόμενες μέρες να αποκαλυφθούν στην πράξη και άλλα επακόλουθα της συνάντησης, όπως η λύση του θέματος του εγκλωβισμένου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στις Καστανιές, τζιχαντιστή του ISIS εδώ και 4 ημέρες. Ο αμερικανός αραβικής καταγωγής τζιχαντιστής που είχε απελαθεί από την Τουρκία κατόπιν συμφωνίας, μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα στη Συρία, η Τουρκία παίρνει θέση, συνεργάζεται με την Ρωσία που έχει κυρίαρχο ρόλο, το Ιράν κάνει το δικό του παιχνίδι και οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα διαφυλάξουν τα πετρέλαια στην Συρία με τους Κούρδους.

  Ο Ερντογάν συνομιλεί με όλους αυτούς τους ηγέτες. Οι εξελίξεις θα δείξουν ποιος είναι ο πιο επιδέξιος που μπορεί να ακροβατεί στο τεντωμένο σκοινί που απλώνεται στην Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των υπερδυνάμεων.

  Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

  Πηγή: Deutsche Welle

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ