Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Νοε-2019 12:24

  Σε χαμηλό τριών ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία

  Σε χαμηλό τριών ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών διαμορφώθηκε ο βρετανικός πληθωρισμός τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δίνοντας στα νοικοκυριά μια ώθηση στις δαπάνες πριν από τις εκλογές του επόμενου μήνα.

  Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,5% σε ετήσια βάση, έναντι του 1,7% τον Σεπτέμβριο, καθώς το ανώτατο όριο που έθεσαν οι ρυθμιστικές αρχές οδήγησε χαμηλότερα τις τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για 15 εκατ. κατοικίες.

  Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,6%.

  Η Τράπεζα της Αγγλίας την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρούσε στο 1,25% στις αρχές του επομένου έτους, εξαιτίας των πλαφόν στις τιμές ενέργειας και νερού, αλλά πιθανότατα θα βρεθεί ξανά πάνω από τον στόχο του 2% προς το τέλος της τριετούς περιόδου προβλέψεων.

  Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου υποχώρησαν 2,2% και 8,7% αντιστοίχως τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου.

  Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα καύσιμα και το αλκοόλ και τον καπνό, ήταν αμετάβλητος στο 1,7%, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους.

  Το κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε 5,1% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, που αποτελεί την μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2016.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ