Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Νοε-2019 23:30

  IPO της Saudi Aramco: Ο κύβος ερρίφθη - Από 17 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου οι προσφορές

  IPO της Saudi Aramco: Ο κύβος ερρίφθη - Από 17 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου οι προσφορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.55

  Από τις 17 Νοεμβρίου θα επιτρέψει ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, την υποβολή προτάσεων επενδυτών για την αγορά μετοχών της εταιρείας, στο πλαίσιο της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) της, η οποία πιθανολογείται ότι θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.

  Το βιβλίο των προσφορών θα κλείσει στις 4 Δεκεμβρίου και η τελική τιμολόγηση των μετοχών της Aramco θα λάβει χώρα στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το προσπέκτους της IPO, που δημοσιοποιήθηκε απόψε.

  Οι ατομικοί επενδυτές θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως και για το 0,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έκαστος.

  Σύμφωνα με τον κανονισμό της εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco δεν θα μπορεί να εισαγάγει άλλες μετοχές για τους επόμενους έξι μήνες από την ημέρα που θα αρχίσει η διαπραγμάτευση της μετοχής της.

  Μολονότι το προσπέκτους αναφέρει στοιχεία της Aramco για το πρώτο εξάμηνο του έτους και λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες της εταιρείας, δεν περιέχει κανένα στοιχείο για την αποτίμηση που επιθυμεί να πετύχει το σαουδαραβικό κράτος για την εταιρεία, μέσω της διαδικασίας της IPO.

  To guidance για την τιμή της μετοχής αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο πηγές του πρακτορείου Bloomberg ανέφεραν ότι ο ισχυρός άνδρας της Σ. Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, θα ήταν ικανοποιημένος με μια αποτίμηση της εταιρείας μεταξύ του 1,6 τρισ. δολ. και 1,8 τρισ. δολ.

  Αναλυτές 16 τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν παράσχει εκτιμήσεις για την αποτίμηση της Saudi Aramco, οι οποίες κυμαίνονται από 1,1 τρισ. δολ. έως 2,5 τρισ. δολ. Ο μέσος όρος κινείται στο 1,75 τρισ. δολ.

  Στο εννεάμηνο του 2019, η Aramco είχε καθαρά κέρδη 68,2 δισ. δολ., έναντι 83,1 δισ. δολ. την ίδια περίοδο πέρσι. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 217 δισ. δολ. έναντι 233 δισ. δολ.

  Ο πρίγκιπας θεωρεί την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο κομμάτι του "Οράματος 2030", του φιλόδοξου πλάνου του να διαφοροποιήσει την οικονομία του βασιλείου και να το απεξαρτήσει από τη μονομερή εξάρτηση από το πετρέλαιο.

  Οι πλουσιότεροι Σαουδάραβες πιέζονται ήδη από την κυβέρνηση να επενδύσουν σημαντικά ποσά στην εταιρεία.

  Η Κίνα, δηλαδή ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται να συμμετάσχει στην IPO με έως και 10 δισ. δολ., διά μέσου κρατικών επενδυτικών funds και άλλων κρατικών εταιρειών, σύμφωνα και πάλι με πηγές του Bloomberg, με το Πεκίνο να προσδοκεί διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα.

  *Δείτε το προσπέκτους της IPO εδώ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ